Naar inhoud springen

Bifurcatie (geografie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De bifurcatie in de Hase (2006)

Een bifurcatie is de splitsing van een rivier in twee takken die elk deel uitmaken van verschillende stroomgebieden. Bijzonder bij een bifurcatie is dat de stroomrichting kan wisselen, afhankelijk van het actuele waterpeil in elk van de beide verbonden rivieren. Dit is het geval bij de Casiquiare.

Bifurcaties zijn zeldzaam. Andere vormen van afsplitsing niet, er worden verschillende typen onderscheiden. De rivier die van de hoofdstroom aftakt, is een aftakking. Een rivier die zich vlak voor de monding splitst, zoals in een rivierdelta, is een rivierarm. Een aftakking die stroomafwaarts weer samenvloeit met de hoofdstroom, is een nevenstroom. Een vlechtende rivier is een rivier met splitsende en weer fuserende takken binnen één bedding. Een stroomonthoofding verlegt zijn afwatering door erosie of tektonische activiteit geheel van het ene naar een ander stroomgebied.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeelden van rivieren met een bifurcatie:

Een voorbeeld van een kunstmatige bifurcatie is de Nerodimka in Kosovo. De kunstmatige afleiding leidt water af naar de Nerodimka en de Middellandse Zee, waar dit normaal enkel naar de Zwarte Zee stroomt via de Sitnica.

Zie de categorie River bifurcations van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. Gensen, Matthijs, Cooperating with the river bifurcations. All Risk Research (21 oktober 2021). Geraadpleegd op 17 november 2023.