Bifurcatie (geografie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bifurcatie in de Hase (2006)

Van een bifurcatie wordt gesproken als een rivier zich splitst in twee takken die elk deel uitmaken van verschillende stroomgebieden. Bijzonder bij een bifurcatie is dat de stroomrichting kan wisselen, afhankelijk van het actuele waterpeil in elk van de beide verbonden rivieren. Dit is het geval bij de Casiquiare.

Bifurcaties zijn zeldzaam. Andere vormen van afsplitsing niet, men onderscheidt verschillende typen. De rivier die van de hoofdstroom aftakt wordt een aftakking genoemd. Wanneer een rivier zich vlak voor de monding splitst, zoals in een rivierdelta, wordt gesproken van een rivierarm. Wanneer een aftakking stroomafwaarts weer samenvloeit met de hoofdstroom, is sprake van een nevenstroom. Men spreekt van stroomonthoofding wanneer een rivier zijn afwatering door erosie of tektonische activiteit geheel van het ene naar een ander stroomgebied verlegt.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeelden van rivieren met een bifurcatie:

Een voorbeeld van een kunstmatige bifurcatie is de Nerodimka in Kosovo. De kunstmatige afleiding leidt water af naar de Nerodimka en de Middellandse Zee, waar dit normaal enkel naar de Zwarte Zee stroomt via de Sitnica.

Zie de categorie River bifurcations van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.