Big Wave Surfing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mavericks

Big Wave Surfen is de meest extreme vorm van golfsurfen. Terwijl er al gelongboard kan worden bij golven van 30 centimeter hoog, begint big wave surfing pas bij 8 meter hoge golven.

Surfplanken voor big wave surfing[bewerken]

De snelheid waarmee golven zich voortbewegen is afhankelijk van de hoogte van de golven. Als de snelheid dermate laag is, dat de surfer snel genoeg kan peddelen, worden speciale, lange puntige surfplanken gebruikt die guns genoemd worden. Deze surfplanken zijn minstens 9 voet lang en hebben, in tegenstelling tot de stompe neus van longboards, een scherpe punt aan de voorkant.

Als de snelheid waarmee golven zich voortbewegen te hoog is om in te kunnen peddelen, begint het tow-in surfen. Bij deze vorm van surfen wordt de surfer aan een touw door een jetski voortgetrokken. Als de surfer vervolgens op de golf surft, laat deze het touw los. De Jet-ski pikt de surfer later weer op, als ware het een waterskiër. De surfplanken die gebruikt worden bij het tow-in surfen zijn met hun lengte van 2 meter aanzienlijk korter dan de eerder genoemde guns. Ook zijn er voetbanden, bekend uit het windsurfen op bevestigd. Vaak zijn deze surfplanken ook nog verzwaard met lood.

Bekende big wave stranden[bewerken]

Bekende big wave surfers[bewerken]

Externe link[bewerken]