Bij Uil thuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bij Uil thuis
Oorspronkelijke titel Owl at home
Auteur(s) Arnold Lobel
Vertaler Ed Leeflang
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Reeks/serie blokboekjesserie
Genre kinderboek
Uitgever uitgeverij Ploegsma
Uitgegeven 1980
Oorspronkelijk uitgegeven 1975
Pagina's 64
Grootte 25 cm
ISBN-code 9021617897
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Bij Uil thuis is een kinderboek van de Amerikaanse schrijver en illustrator Arnold Lobel. Het boek is een verzameling van vijf verhalen over hoofdpersoon Uil, die in 1975 in het Engels verscheen als Owl at home. Voor het boek ontving Lobel in 1981 de Zilveren Griffel.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Uil woont in een genoeglijk huisje. Op een dag dat uil lekker bij het vuur zit, klopt de winter aan. Uil wil de ongenode gast in eerste instantie niet binnen laten, maar omdat hij van goede wil is, doet hij dat toch. Met alle gevolgen van dien. Op een andere avond probeert uil proefondervindelijk vast te stellen of hij tegelijkertijd boven en beneden kan zijn. Even later zet hij een kopje tranenthee, door aan allerlei verdrietige dingen te denken ("potloodjes die zo klein zijn dat je er niet meer mee kan schrijven"). Ook heeft hij ernstig last van vreemde "bobbels in het bed" die met zijn toenemende angst almaar meer lijken te bewegen.

Blokboekjes[bewerken]

In het Nederlands taalgebied verscheen Bij Uil thuis in de blokboekjesserie van uitgeverij Ploegsma. In diezelfde serie verscheen de gehele Kleine Beer-reeks van Else Holmelund Minarik.