Bijbelgelovige (stroming)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
14-09-2021
Genomineerd: hoort dit thuis in de encyclopedie?   Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie, en stelt daarom voor het artikel te laten verwijderen.
De hiervoor opgegeven reden is: Onvoldoende onafhankelijke bronnen die over deze stroming schrijven. De meeste bronnen te vinden op internet komen uit deze splinterstroming zelf.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Mogelijk is het onderwerp wel relevant maar blijkt dit onvoldoende uit de inhoud van het artikel, bijvoorbeeld door een gebrek aan referenties naar gezaghebbende bronnen. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

De Bijbelgelovigen, vormen een kleine stroming binnen het fundamentalistisch-evangelische christendom. Zij hebben allen hun voorliefde voor de Statenvertaling in de GBS-uitvoering als hun autoriteit gemeen.[1][2]

Alleen Reformatiebijbels[bewerken | brontekst bewerken]

De Bijbelgelovige geloven dat de Statenvertaling als de door God geïnspireerde "nieuwe openbaring" of "geavanceerde openbaring" van God is, voor alle Nederlandstaligen, zoals de King James-versie dat zou zijn voor Engelstaligen en de Lutherbijbel uit 1545 (die de laatste redactie door Luther zelf bevat) voor de Duitstaligen.[3] Zij geloven dat God maar een bijbel schreef per taal, nadat die 7 maal gezuiverd zou zijn. Alles wat daarna komt doet af en toe aan Gods woord.[4] Zij houden dan ook vast aan de nieuw­tes­ta­men­tische grondtekst van de Statenvertaling, de 'Textus Receptus'. Bijbelgelovige moeten niets hebben van moderne vertalingen. Die zien zij als corrupte en satanische vervalsingen. Gebruikmakend van overwegend Egyptische, vervalste manuscripten, zoals de Codex Vaticanus en Codex Sinaiticus, die in de gangbare wetenschap als brontekst is gebruikt voor hun Novum Testamentum Graece.[5] Maar ook omdat de vertalers beïnvloed zouden zijn door de Alexandrijnse cultus 'zoals Peter Ruckman dat ook geloofde.'[6] De Herziene Statenvertaling die vertaald is uit 'Textus Receptus' verwerpen zij om die reden dan ook, "als satansvervalsing".[7] Bijbelgelovige moeten ook niets hebben van concordanties als die van Strong en dergelijke die beïnvloed zouden zijn door Schriftkritiek en Griekse filosofen zoals Plato.[8] In plaats daarvan gebruiken zij dan nog de complete driedelige concordantie van Abraham Trommius op de Statenvertaling. Die vrij zou zijn door beïnvloeding van de Alexandrijnse cult.[9]

Ze doen tevens veel aan evangelisaties op de straat, de zogenaamde straatprediking.[10]

Voor de rest verschillen Bijbelgelovigen in opvattingen en geloofsbelevingen niet veel van andere fundamentalistische evangelische christenen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]