Bijkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
07-01-2019
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Een bijkerk, ook wel succursaalkerk, filiaalkerk of nevenkerk genoemd is een kerkgebouw van een parochie (of kerkgemeente) dat niet de hoofdkerk van die parochie is. Het fenomeen is vooral van toepassing op de katholieke kerk.
In Protestantse kring is de constructie niet gebruikelijk.

Het kan voorkomen, dat er binnen de parochiegrenzen zich meerdere kerkgebouwen bevinden. In dat geval zal er in de regel een kerk als religieus centrum ofwel hoofdkerk in de parochie zijn aangemerkt. De overige kerken zijn dan een bijkerk van die hoofdkerk. De RK-kerk te Meppel gebruikt hiervoor echter de term filiaalkerk.[1]

Onder een bijkerk wordt in Nederland ook een synagoge verstaan van een lage rang. Het is een gebedshuis voor een kleine, maar zelfstandige, Israëlitische Gemeente.[2] Een bijkerk is ondergeschikt aan een ringsynagoge.[3][4][5] De Raw Aron Schuster Synagoge in Amsterdam beschikt over een ruimte die 'bij-sjoel' wordt genoemd. Dat is echter een kleine ruimte in het gebouw zelf, die gebruikt wordt als er een kleine groep gelovigen aanwezig is.[6]