Bijlmermeer (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bijmermeer
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Amsterdam Amsterdam
Algemeen
Inwoners ca. 100
Overig
Voormalige gemeente 1817 - 1846
Opgegaan in Weesperkarspel
Amsterdamse code 11272
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Bijlmermeer in 1626, kaart gemaakt door Cornelis Danckertsz. de Rij (1597-1662). Het noorden ligt linksonder. Vrijwel elk perceel was 20 morgen groot.

Bijlmermeer was een ambachtsheerlijkheid ten zuidoosten van Amsterdam die ontstond nadat het oorspronkelijke meer, het Bijlmermeer, in de zeventiende eeuw werd drooggemaakt.

Na de Franse tijd werd het een zelfstandige gemeente waartoe ook de Oost Bijlmerpolder, West Bijlmerpolder en de Bijlmerbroek behoorden. Aan het zandpad van Weesp naar Amsterdam lag in het oosten het gehucht de Bijlmer. Alhoewel de gemeente nauwelijks inwoners kende, de Bijlmermeer had nog geen 100 inwoners, had de gemeente een eigen onderkomen nabij het Weesper tolhek, een klein vierkant gebouwtje met een torentje dat diende als rechthuis.[1]

Op 20 december 1846 ging de gemeente bij koninklijk besluit op in Weesperkarspel.

In 1960 stelde de minister van Binnenlandse Zaken Edzo Toxopeus voor om Diemen en Ouder-Amstel samen te voegen met de Bijlmermeer tot gemeente Bijlmermeer. Diemen wilde Ouder-Amstel er echter niet bij hebben en ook Ouder Amstel wilde ook liever zelfstandig blijven. Het voorstel heeft het daarom niet gehaald. Na de Bijlmerkwestie werd uiteindelijk op 1 augustus 1966 het vroegere grondgebied van de Bijlmermeer door Amsterdam geannexeerd en op 13 december 1966 begon de bouw van de nieuwbouwwijk Bijlmermeer (Stadsdeel Amsterdam-Zuidoost).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]