Bijlmermeer (water)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bijlmermeerpolder
Polder in Nederland
Hoekwater polderkaart - Bijlmermeerpolder.PNG
Locatie op de polderkaart van W.H. Hoekwater uit 1901
Locatie
Provincie Noord-Holland
Opgericht 1622-1627
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Bijlmermeer is een voormalig meer ten zuidoosten van Amsterdam, dat voor het eerst in 1159 werd genoemd en in de 13e eeuw bekend stond onder de naam Bindelmeer. Het meer ontstond uit een aantal in de Diemer Die afwaterende veenriviertjes die door oeverafslag en een aantal zware stormen uitgroeide tot een middelgroot meer. Aan de zuidzijde van het meer bevond zich enige lintbebouwing zowel aan de water als aan de landzijde waaronder het Bijlmerkapel.[1]

In 1627 is het meer geheel drooggelegd nadat de Staten van Holland daartoe in 1622 octrooi hadden verleend. Het meer is daarna echter meerdere malen weer onder water gekomen, te weten bij de inval van de Fransen in 1672 en nog in 1702 ten gevolge van een zware storm. Het daarna opnieuw droogmaken werd door de steden Amsterdam en Weesp gezamenlijk ter hand genomen, maar was een langdurig proces dat halverwege de 18e eeuw nog niet was afgerond.[2]

Boerderij aan de Bijlmerringsloot, gemeente Weesperkarspel; 31 maart 1959.

Rond de Bijlmermeer lag een ringvaart genaamd de Ringsloot. Later kwam binnen de polder een tweede ringsloot met de naam Nieuwe Ringsloot. Aan het Zandpad van Weesp naar Amsterdam lag in het oosten het gehucht de Bijlmer.

Bijlmermeer is ook de naam van een in 1817 gevormde gemeente in de provincie Noord-Holland. In 1846 ging de gemeente Bijlmermeer op in de gemeente Weesperkarspel.

Tot in de jaren zestig van de 20e eeuw was het een landelijk gebied. In 1966 werd het tot dan toe tot de gemeente Weesperkarspel behorende gebied onderdeel van de gemeente Amsterdam. Kort daarna startte de grootschalige woningbouw: de wijk Bijlmermeer.

De Bijlmermeer in 1626. De kaart werd gemaakt door Cornelis Danckertsz. de Rij en was opgenomen in de Atlas Maior van Joan Blaeu. Het noorden ligt linksonder. Te zien is dat vrijwel elk perceel 20 morgen groot was.