Bijlmerplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een deel van het Bijlmerplein met het ING-kantoorgebouw

Het Bijlmerplein is het centrale plein van de Amsterdamse wijk Bijlmermeer en tevens van geheel Amsterdam Zuidoost. Het plein ligt nabij station Amsterdam Bijlmer ArenA, ten noorden van de Hoogoorddreef, ten zuiden van de Bijlmerdreef, ten westen van de Flierbosdreef en ten oosten van de Foppingadreef. Het plein is vernoemd naar het Bijlmermeer.

Het plein is een autovrij winkelgebied, onderdeel van het winkelcentrum de Amsterdamse Poort. De meeste gebouwen in de Amsterdamse Poort hebben als adres Bijlmerplein. Boven de winkels zijn woningen aanwezig. Daarnaast is er een groot aantal kantoren, waaronder het hoofdkantoor van ING.

Geschiedenis[bewerken]

Aanloopcentrum[bewerken]

Het huidige plein werd opgeleverd in 1986. Voordien bestond het Bijlmerplein ook al, maar bevond zich op een andere locatie. Kort na de oplevering van de eerste flats in de Bijlmermeer in 1968 ontstond op het terrein van de huidige wijk Vogeltjeswei, ten zuiden van de Bijlmerdreef naast de Gooiseweg, het Aanloopcentrum Bijlmermeer. Het betrof een op het maaiveld gelegen houten noodwinkelcentrum in afwachting van een definitief winkelcentrum. Dit liet echter nog achttien jaar op zich wachten. Van 1969 tot 1973 was bij het Aanloopcentrum het eindpunt van buslijn 55, en van 1970 tot 1973 ook van buslijn 56 naar het centrum van Amsterdam. Dit was het enige gedeelte in de Bijlmermeer waar de bussen op het maaiveld reden.

Bij het gereedkomen van de wijkwinkelcentra Fazantenhof en Ganzenhoef in 1975 en Kraaiennest in 1976 werd het Aanloopcentrum gesloten en werden de houten gebouwen afgebroken. Van 1975 tot 1986 bestond het Bijlmerplein formeel niet meer, maar toen keerde de naam terug bij de opening van het nieuwe Bijlmerplein.