Bijlzalm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gasteropelecidae
Bijlzalm.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Characiformes (Karperzalmachtigen)
Familie:Characidae (Karperzalmen)
Soort
Bijlzalm
Afbeeldingen Gasteropelecidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gasteropelecidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen
Eigenschappen
Grootte vis 4-7 cm
Watertemperatuur 24-28 °C
pH 5,5-6,5
DH 0-4°
Minimum aquariumgrootte 50 cm
Portaal  Portaalicoon   Vissen

Bijlzalmen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar hij leeft in het amazone-gebied van het land Guyana. De vissen worden vaak in aquaria gehouden, met name de C. strigata en de G. sternicla.

Kenmerken[bewerken]

Het geslacht typeert zich door een zijdelings afgeplat lichaam, dat een opmerkelijke gelijkenis vertoont met een bijl. Deze aparte vorm van het lichaam heeft een functie. In het wild zwemmen deze dieren in relatief grote scholen van 10 à 20 stuks dicht aan de oppervlakte. Hun dunne silhouet maakt ze al bijzonder lastig zichtbaar voor roofdieren, maar in geval van extreme nood bezitten deze vissen het vermogen om net als de vliegende vis zich met kracht uit het water te verheffen. Dit gebeurt soms wel met twintig vissen tegelijk, wat een imposant gezicht is.

In het aquarium[bewerken]

Bijlzalmen leven in de bovenste delen van het water. Ze zullen niet snel agressief worden en zijn daarom goed te houden in een aquarium. Let wel op dat ze zich dankzij de plaatsing van de bek niet goed kunnen verdedigen en houd ze dus met rustige vissen. Omdat deze vissen springen is het aan te raden een deksel of overkapping over het aquarium te plaatsen.

Soorten[bewerken]

Verschillende soorten zijn: