Bijsluiter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een bijsluiter is een folder met informatie over een geneesmiddel die bij dat middel verstrekt wordt. Hij is wettelijk verplicht en wordt streng gecontroleerd. In Nederland door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en in België door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Pas als de tekst volledig en helder is, en de informatie gestaafd wordt door wetenschappelijk onderzoek, mag een bijsluiter gedrukt en verspreid worden.

Hoewel de meeste bijsluiters worden getest op leesbaarheid door een consumentenpanel vinden veel mensen dat de bijsluiter lastig te lezen. Dit komt vooral door alle medische termen die gebruikt worden. Tot 2007 gaf het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (toen nog DGV genaamd) daarom tweejaarlijks de prijs voor 'De beste bijsluiter' uit. Medicijngebruikers kunnen via internet positieve of negatieve ervaringen met bijsluiters melden.

Onderdelen[bewerken]

Een bijsluiter bevat in ieder geval de volgende onderdelen:

De term bijsluiter[bewerken]

De aanduiding bijsluiter is ook in zwang geraakt voor andere teksten met een waarschuwend en voorlichtend karakter, bijvoorbeeld de financiële bijsluiter.

Externe links[bewerken]