Bikschote

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bikschote
Deelgemeente in België Vlag van België
Bikschote (België)
Bikschote
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Langemark-Poelkapelle
Coördinaten 50° 55′ 33″ NB, 2° 51′ 53″ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,57 km²
Inwoners
(31/12/2006)
581
(104 inw./km²)
Overig
Postcode 8920
Detailkaart
Kaart van Bikschote
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België
vlag bikschote

Bikschote is een dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Langemark-Poelkapelle. Het was een zelfstandige gemeente tot in 1970. Bikschote is vooral een landbouwdorp. Bikschote grenst aan Noordschote, Merkem, Langemark, Zuidschote en Boezinge. 26 juni 2011 sloot, na eerst al de bakker en kruidenier, ook het dorpscafé. Op 1 augustus 2012 heeft het dorpscafé opnieuw zijn deuren geopend.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Bikschote (of vroeger: Bixschoote) bevat het prefix "bik", in het modern Nederlands "beek"; en het suffix "schote", zoals in Zuidschote, Noordschote, Hondschote (Fr.), Schoten (Antwerpen). Met "schote" duidde men vroeger de houten beschuttingen aan waarmee landerijen van elkaar werden afgescheiden. In het hedendaags Nederlands herkennen we afgeleide woorden zoals (be)schut(t(e(n))(ing). Met andere woorden komt de naam Bikschote van beschutte landerijen naast een beek.

Het wapenschild van Bikschote bestaat dan ook uit een omheining en een beek. We zien dit wapenschild afgebeeld op het eerste brandglasraam van de rechterbeuk in de Sint-Andreaskerk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bikschote werd voor het eerst vermeld in 1216, als Beckescothe. Het tiendrecht behoorde tot 1275 aan het Bisdom Terwaan en daarna aan de heren van Elverdinge.

Eerste Wereldoorlog en daarna[bewerken | brontekst bewerken]

Bikschote lag in de Eerste Wereldoorlog op de frontlijn van de Ieperboog. De dorpskern van Bikschote is de meest bevochten plek geweest van de Eerste Slag om Ieper. Het is in ieder geval het dorp dat bij deze slag het meest overging van het ene kamp naar de andere. De Duitsers sloegen een bruggenhoofd over het Ieperleekanaal op ten noordwesten van Bikschote maar konden dit niet lang behouden. De belangrijkste slag werd geleverd op 21 oktober 1914, bekend als de Slag bij Langemark. Tegenover de geallieerde troepen stond het 26ste en 27ste Duitse Reservekorps. Deze eenheden waren gevormd uit niet-getrainde onervaren Duitse soldaten, bestaande uit scholieren en studenten. Deze Duitse colonnes zetten om 6 uur in de ochtend de aanval in.[1] Ze rukten op via de Steenweg Diksmuide-Ieper en marcheerden door de modderige vlakte van Bikschote tegen Langemark op, maar werden er massaal gedood door het Britse expeditieleger. Deze acties werden later ook bekend als 'de kindermoord van Ieper'. Op het Duitse militaire kerkhof bij Langemark liggen 3.000 slachtoffers begraven. In de Tweede Wereldoorlog werd de Langemarck-mythe door de nazi-propaganda gebruikt (zie Sturmbrigade Langemarck) en bracht Adolf Hitler (die ook vocht in WO I bij Mesen) een bezoek aan het soldatenkerkhof.

Op 10-12 november, na een laatste krampachtige Duitse poging door te breken, vielen de gevechten, mede door het vroege winterweer stil. De Duitsers zaten dan wel iets ten zuiden van Bikschote en dus in de dorpskom, maar waren niet over het kanaal gekomen.

In de Derde Slag om Ieper werd Bikschote opnieuw heroverd door de Fransen (31 juli-2 augustus 1917), tijdens de Slag bij Pilkem. Daarbij werd het dorp volledig verwoest.

Vanaf 1920 werd de herbouw ter hand genomen.

In 1970 fuseerde Bikschote met Langemark, dat in 1977 op haar beurt opging in de gemeente Langemark-Poelkapelle. De laatste burgemeester van Bikschote was Fabien Peene.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bikschote

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Bikschote ligt in Zandlemig Vlaanderen op een hoogte van ongeveer 7 meter. In noordwestelijke richting zijn er drie beekdepressies: Ieperlee, Lobeek en Sint-Jansbeek. Het grondgebied kent hoogtes die variëren van 5 tot 14 meter.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Merkem, Langemark, Zuidschote, Boezinge

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Andries is de patroonheilige van Bikschote.

Zie de categorie Bikschote van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.