Bilderdijkstraat (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bilderdijkstraat)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bilderdijkstraat
De Bilderdijkstraat omstreeks 1905 met tramlijn 3
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam-West
Begin Hugo de Grootkade
Eind Jacob van Lennepkade
Algemene informatie
Genoemd naar Willem Bilderdijk
Naam sinds 1878
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Bilderdijkstraat is een straat in Amsterdam-West, tussen de Hugo de Grootkade en de Jacob van Lennepkade. De straat vormt de verbinding tussen de Frederik Hendrikstraat en via de Pesthuysbrug de Eerste Constantijn Huygensstraat. Ze wordt gekruist door de De Clerqstraat en de Kinkerstraat. Oorspronkelijk liep de Bilderdijkstraat tot aan de Vondelstraat. Sinds 1894 heet het verlengde van de Bilderdijkstraat (tussen Jacob van Lennepkade en Vossiusstraat) echter de Eerste Constantijn Huygensstraat.

De straat werd in 1878 vernoemd naar Willem Bilderdijk (1756-1831), een Nederlandse auteur, dichter, geschiedschrijver, taalkundige en advocaat. Ook Aalten, Alblasserdam, Den Haag, Doetinchem, Dordrecht, Enschede, Heerhugowaard, Leeuwarden, Leiden, Lekkerkerk, Nijverdal, Putten, Steenwijk, Utrecht en Zwijndrecht hebben een straat vernoemd naar Bilderdijk.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Bilderdijkstraat (hoek Hugo de Grootgracht) ligt het Bilderdijkpark, aangelegd op de voormalige begraafplaats van de neogotische rooms-katholieke kerk De Liefde van architect Pierre Cuypers uit 1886. Op de plaats van de kerk, tussen de Bilderdijkstraat en de Da Costakade, is in 1992 naar een ontwerp van architect Charles Vandenhove het appartementengebouw De Liefde gerealiseerd. Voordat in de jaren zeventig van de 19e eeuw de stadsbebouwing verscheen lag hier de Vinkenbuurt.

Het monumentale complex van de voormalige lettergieterij Tetterode werd in 1981 gekraakt door groep onder leiding van kunstenaar Ronald van Tienhoven. Het gebouw zou oorspronkelijk worden gesloopt, maar binnen een paar jaar werd een convenant gesloten met Woningbouwvereniging Het Oosten. Op basis daarvan mochten de krakers blijven, mits zij de binnenkant van het complex zouden opknappen. In de jaren tachtig en negentig groeide Tetterode uit tot een gemeenschap van honderden mensen, die vaak een woning en atelier combineerden. Ook herbergde het pand onder meer een kapperszaak, een galerie, een radiostation en de alternatieve homodisco De Trut.[1]

Trams[bewerken | brontekst bewerken]

De tramlijn 3 (sinds 1902) rijdt door de Bilderdijkstraat. In 1896 reed de eerste tram, de paardentramlijn Dam – Bilderdijkstraat door de nieuwe straat. In 1900 werd deze verlengd naar de Eerste Constantijn Huygensstraat. In 1902 werd de lijn geëlektrificeerd als lijn 3. Ook tramlijn 12 (1977-2018), 13, 17 en 23 hebben door de Bilderdijkstraat gereden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]