Bilkske

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bilkske
Het Bilkske bij het kruispunt met de Hooistraat
Geografische informatie
Locatie       Brugge
Begin Langestraat
Eind Kazernevest
Algemene informatie
Genoemd naar een bilk, een wat hoger gelegen en omgrachte weide waar dieren grazen.
Naam sinds 1929
Portaal  Portaalicoon   Brugge

Het Bilkske is een straat in het historisch centrum van Brugge.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

In de middeleeuwen leidde een naamloos doodlopend wegje van de Langestraat naar een bilk. Een bilk is een wat hoger gelegen en omgrachte weide waar dieren grazen. Soms hadden ze een specifieke benaming: de koeienbilk, de ossenbilk, de schapenbilk.

De hier behandelde bilk komt voor in documenten:

  • 1352: up den Beilc in de Langhestrate;
  • 1362: in de Langhestrate up den Beilc.

De naam die in de volksmond leefde, het Bilkske, werd er in 1929 officieel aan gegeven, toen er bebouwing werd toegestaan en de weide hierdoor verdween. Het oorspronkelijk straatje bleef smal, maar de verlenging werd heel wat breder. Ze sloot aan op een nog bredere nieuwe straat die de naam Schijfstraat kreeg, vanwege de schietstand die er was gebouwd voor militaire oefeningen. Die straat eindigde zelfs zo breed dat het eigenlijk een pleintje werd.

In 1971, na de fusie van Brugge en randgemeenten, stelde men vast dat ook in Assebroek een Schijfstraat bestond. Er werd beslist de naam in die deelgemeente te behouden en de Brugse Schijfstraat als één straat samen te voegen met het Bilkske. Het argument om de Assebroekse naam te behouden, hoewel er meer inwoners waren in de Brugse, was dat de schietstand in Assebroek nog steeds bestond en anderzijds Bilkske en Schijfstraat in feite één doorlopende straat vormden.

Het Bilkske loopt thans van de Langestraat naar de Kazernevest.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Albert SCHOUTEET, De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, ISBN 9789062675036
  • Stad Brugge, Permanente Raadgevende Commissie voor Toponymie en Straatnamen, Advies over het wegwerken van dubbel of meervoudig voorkomende straatnamen op het grondgebied van de nieuwe stad Brugge, Brugge, 1972.
  • Brigitte BEERNAERT e. a., Bilkske 68, in: Monument en metaal, Open monumentendagen Brugge 2001, Brugge, 2001.
  • Brigitte BEERNAERT, Het Vuldersreiprojekt, in: Een tuin is meer dan er staat, Open Monumentendagen Brugge, 2002, Brugge, 2002.
  • Chris WEYMEIS, Brugge van Academiestraat tot Zwijnstraat. Geschiedenis van de straten in de binnenstad, Deel I, A-D, Brugge, 2011, ISBN 9781845886608.