Bill Pertwee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bill Pertwee
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam William Desmond Anthony Pertwee
Geboren 21 juli 1926
Overleden 27 mei 2013
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1959-1997
Beroep acteur, schrijver
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

William Desmond Anthony (Bill) Pertwee (Amersham, Buckinghamshire, 21 juli 1926Truro, Cornwall, 27 mei 2013) was een Engels acteur die vooral komische rollen speelde in radio- en later televisieseries. Hij was de zoon van een Braziliaanse moeder en een Engelse vader, en een neef van de komiek Jon Pertwee.

Bills carrière in de showbusiness begon in 1954, toen hij de actrice Beryl Reid ontmoette en materiaal schreef voor haar revue. Hij trad er nadien in op, en werd een variété-artiest. Hij ontmoette zo zijn vrouw Marion McLeod. Hij was een vaste medewerker van de komische BBC-radioprogramma's Beyond our Ken en Round the Horne met Kenneth Horne en Kenneth Williams in de jaren 1959-1967.

Pertwee debuteerde op televisie in 1968 in de serie The World of Beachcomber. Bekende rollen van hem zijn die van ARP Warden Hodges in Dad's Army en die van politieman Wilson in You Rang, M'Lord?. Hij speelde ook mee in drie "Carry On"-films: Carry on Loving (1970), Carry on at Your Convenience (1971) en Carry On Girls (1973).

In 1989 schreef hij het boek Dad's Army: The Making of a Television Legend. Hij schreef nog een aantal boeken en een autobiografie A Funny Way to Make a Living.

In 2007 werd hij onderscheiden met een benoeming tot Lid in de Orde van het Britse Rijk vanwege zijn liefdadigheidswerk.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]