Billie Joe Armstrong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Billie Joe Armstrong
Billie Joe Armstrong live tijdens 21st Century Breakdown Tour, 2009.
Billie Joe Armstrong live tijdens 21st Century Breakdown Tour, 2009.
Algemene informatie
Alias Billie Joe
Bijnaam BJ, Billie
Geboren 17 februari 1972
Geboorteplaats Rodeo
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1986-
Genre(s) Punkrock, poprock
Beroep Rockzanger en gitarist
Instrument(en) Vocals, gitaar, harmonica, mandoline, drumstel, piano en saxofoon
Act(s) Green Day, Billie Joe + Norah, Foxboro Hot Tubs, Pinhead Gunpowder, The Network, The Longshot
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Bekende instrumenten
Fender Stratocaster
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Billie Joe Armstrong (Rodeo (Californië), 17 februari 1972) is de zanger, gitarist en frontman van de punkrockband Green Day.

In 1986 begon hij een bandje met bassist Mike Dirnt en drummer John Kiffmeyer, genaamd Sweet Children. In 1989 werd de naam van de band veranderd in Green Day. In 1990 verliet John de band, omdat hij ging studeren. Hij werd vervangen door Tré Cool, oftewel Frank Edwin Wright III. In juli 1994 trouwde Billie Joe Armstrong met Adrienne Nesser en in 1995 werd hun eerste kind Joseph Marciano geboren. In 1998 volgde het tweede kind Jakob Danger.

Armstrong gebruikt al sinds zijn tiende jaar een Fender Stratocaster-duplicaat, bijgenaamd Blue. Hij had deze gekregen van zijn moeder. Velen beweren dat hij die had gekregen van zijn vader, maar die was toen al overleden. Armstrong heeft ondertussen al vele andere gitaren gehad. Naast gitaar bespeelt hij ook harmonica, mandoline, drumstel, piano en saxofoon.

Het lied Wake me up when september ends is opgedragen aan zijn vader, Andy Armstrong die overleed toen Billie Joe slechts 10 jaar oud was.

In 2005 is hij door het magazine Kerrang! uitgeroepen tot "Best geklede ster" en "Held van het jaar".

Personalia[bewerken]

"Ik denk dat ik altijd al biseksueel ben geweest. Ik bedoel, het is iets waar ik altijd al in geïnteresseerd ben geweest. Volgens mij is iedereen biseksueel geboren, maar zorgen de maatschappij en onze ouders ervoor dat het een taboe is. Het is in ons hoofd ingeworteld dat het slecht is terwijl dat helemaal niet zo is. Het is zelfs iets heel moois!"
  • In 2003 is Armstrong opgepakt voor rijden onder invloed van alcohol. Hierover heeft hij het, nooit uitgebrachte, lied DUI geschreven.
  • In 2012 werd Armstrong opgenomen in een afkickkliniek wegens problemen met drugs en alcohol.