Billy Boyd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Billy Boyd
Billy Boyd in 2022
Algemene informatie
Geboren 28 augustus 1968
Geboorteplaats Glasgow
Land Vlag van Schotland Schotland
Werk
Jaren actief 1996-heden
Beroep Acteur, zanger, liedjesschrijver
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Billy Boyd (Glasgow, 28 augustus 1968) is een Schotse acteur en zanger die doorbrak met de rol van Pepijn (Peregrijn) Toek in de trilogie The Lord of the Rings, verfilmd door Peter Jackson.

Boyd acteert niet alleen, hij zingt ook en speelt verscheidene instrumenten. Hij schreef de melodie en zong "The Edge of Night" in The Lord of the Rings: The Return of the King. Hij is ook de zanger van de band 'Beecake'. Op dit moment woont hij in Glasgow, Schotland met zijn vrouw Alison McKinnon. Op 26 april 2006 kregen zij hun eerste kind, Jack William.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Boyd werd geboren als zoon van William en Mary Boyd. Zijn ouders overleden een jaar na elkaar, toen Boyd een tiener was. Billy en zijn zus Margeret werden door hun oma opgevoed nadat zijn ouders verongelukt waren. Op zijn zestiende kwam hij bij het theater. Hij studeerde aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama, en slaagde in "Music and Drama". Voor hij aan zijn acteercarrière begon, werkte hij zeven jaar lang als boekbinder.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Boyd is naast filmacteur ook toneelspeler. Daarnaast zingt hij, en speelt hij gitaar, basgitaar en drums. Hij staat in de top 100 van 'geschiktste' mannen van Schotland. Op dit moment is hij zanger en liedjesschrijver in zijn band Beecake. Hij speelde ook een bijrol in de Schotse comedy Still Game. In 2014 schreef Boyd (samen met Philippa Boyens en Fran Walsh) en zong hij het lied "The Last Goodbye" voor The Hobbit: The Battle of the Five Armies, dat tijdens de aftiteling van de film te horen is.[1]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Boyd surft graag, iets wat hij ook deed in Nieuw-Zeeland tijdens de opnamen van Lord of the Rings. Daarnaast kan hij schermen, en heeft hij een zogenoemde fase 4-positie in zowel Jeet Kune Do als in Eskrima. Boyd heeft een tatoeage van het Engelse woord nine, geschreven in het Tengwar, als herinnering aan het feit dat hij een van de negen reizigers van het Reisgenootschap van Lord of the Rings was. De andere acteurs van The Fellowship (Elijah Wood, Sean Astin, Sean Bean, Ian McKellen, Dominic Monaghan, Viggo Mortensen en Orlando Bloom) hebben dezelfde tatoeage. John Rhys-Davies heeft deze niet, zijn stuntdubbel heeft de tatoeage in zijn plaats genomen.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Film Rol
2007 Ecstasy Woodsy
2006 The Flying Scotsman Malky
2006 Save Angel Hope Vince
2005 Midsummer Dream Puck
2005 On a Clear Day Danny
2004 Seed of Chucky Stem van Glen en Glenda
2004 Instant Credit Frankie
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King Peregrijn Toek
2003 Master and Commander: The Far Side of the World Barett Bonden
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers Peregrijn Toek
2002 Sniper 470 'the sniper'
2001 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Peregrijn Toek
1999 Julie and the Cadillacs Jimmy Campbell
1998 Urban Ghost Story Loan Shark
1998 The soldier's leap 'the postman'

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Billy Boyd op Wikimedia Commons.