Bimhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bimhuis in Amsterdam
Perzische ensemble 'Rumi', Bimhuis, 2013

Het BIMHUIS is een concertzaal voor jazz en geïmproviseerde muziek in Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oude Schans[bewerken | brontekst bewerken]

Het Bimhuis werd op 1 oktober 1974 aan de Oude Schans in Amsterdam geopend. Hieraan ging een lange zoektocht naar een geschikt concertzaaltje vooraf door een groep musici, onder wie leden van de Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BIM). Zij wilden de Nederlandse jazz een eigen plek geven en namen hiertoe het heft in eigen handen. Binnen deze groep bevonden zich onder meer Willem Breuker, Han Bennink en Hans Dulfer. De oprichting van het Bimhuis was een uiting van de hectische ontwikkelingen die de Europese jazz sinds eind jaren zestig doormaakte. Amsterdam was een belangrijk epicentrum van de “nieuwe” experimentele Europese jazz en de zogenaamde Hollandse school met rietblazer Willem Breuker, pianist Misha Mengelberg en slagwerker Han Bennink als enkele van de sleutelfiguren. Andere namen die genoemd worden in verband met de oprichting van het Bimhuis zijn onder meer Henk Elzinga en Willem van Manen.

Door de jaren heen ontwikkelde het Bimhuis zich tot een van de belangrijkste instellingen voor de jazz in Nederland, niet alleen als concertzaal maar ook als de belangrijkste ontmoetingsplek voor de Nederlandse jazzwereld. Jazzmusici konden ook zelf projecten samenstellen en deze in het Bimhuis laten opvoeren. Onder de noemer October Meeting vonden deze concerten in 1987 en 1991 plaats, voor vele musici een hoogtepunt in hun ervaring met het Bimhuis. Grote namen als John Zorn, Cecil Taylor en ook Mischa Mengelberg werkten hieraan mee. Andere succesvolle series waren de Carte Blanche-concerten en de Summer Sessions. Stilaan verwierf het Bimhuis ook internationale faam. Gemiddeld waren er zo'n drie concerten per week met daarnaast workshops. Internationale artiesten waren onder meer Art Blakey, Charles Mingus en Archie Shepp.

Aan het IJ[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 bleken twee ontwikkelingen vanuit de gemeente Amsterdam op gespannen voet te staan met de locatie van het Bimhuis aan de Oude Schans. De gemeente had de milieueisen aangescherpt en bovendien was er sprake van het transformeren van de verlaten IJ-oevers nabij het Centraal Station in een nieuw cultureel centrum. Het stond vast dat het Bimhuis niet op dezelfde plek zou kunnen voortbestaan, omdat de geluidsnorm bij lange na niet gehaald zou kunnen worden. Uiteindelijk werd besloten het Bimhuis in de plannen van het nieuwe muziekcentrum aan het IJ op te nemen. Tien jaar later, op 19 februari 2005, opende het Bimhuis zijn deuren op de nieuwe locatie aan het IJ. De informele sfeer van de oude zaal was zoveel mogelijk intact gelaten, tegelijkertijd was de locatie wel voorzien van de modernste technische snufjes.

In de jaren dat het Bimhuis zich inmiddels op de nieuwe locatie bevindt, is het aantal concerten en activiteiten enorm toegenomen. Jaarlijks vinden er zo'n 300 activiteiten plaats, inclusief concerten, workshops, jamsessies, jeugdconcerten etc. Ook worden er regelmatig opnamen gemaakt, zowel voor radio als televisie, zoals Vrije Geluiden, De vloer op en Het Filosofisch Kwintet.

In 2011 kreeg het Bimhuis de Amsterdamprijs voor de Kunst[1] en in 2013 de Europese prijs voor avontuurlijke (jazz)programmering, de EJN Award for Adventurous Programming.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • SJU, jazzpodium in Utrecht

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Bimhuis.