Binderveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Binderveld
Deelgemeente in België Vlag van België
Binderveld (België)
Binderveld
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Nieuwerkerken
Coördinaten 50° 52′ NB, 5° 10′ OL
Algemeen
Inwoners (2008) 637
Hoogte 25-40 m
Overig
Postcode 3850
Netnummer 011
Detailkaart
Binderveld (Limburg)
Binderveld
Foto's
De Sint-Jan Baptistkerk, uit 1842
De Sint-Jan Baptistkerk, uit 1842
Portaal  Portaalicoon   België

Binderveld is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de gemeente Nieuwerkerken. Het was tot 1971 met 560 inwoners een zelfstandige gemeente in Noord-Haspengouw.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Binderveld werd voor het eerst genoemd in 1135 als Bilrevelt. Later werd dat Berlevelt. Het zou een samenstelling zijn van het Oud-Germaans bilim (spits) en felda (woeste vlakte).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Binderveld was een heerlijkheid, behorende tot het Graafschap Loon. De heren zetelden in het Kasteel van Binderveld. Gedurende de 17e eeuw werd het gebied geteisterd door plunderende troepen, zoals Kroatische (1636), Staatse (1637) en Lotharingse (1654) soldaten. Hierdoor raakte de oorspronkelijke kern bij het kasteel in verval en werd de kerk iets naar het noorden verplaatst. Uiteindelijk ontstond er vanuit deze nieuwe kern lintbebouwing langs de weg naar Nieuwerkerken.

De parochie was afhankelijk van die van Wilderen, en pas in 1842 werd Binderveld een zelfstandige parochie.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Kasteel van Binderveld is een barok waterkasteeltje (1729) met een toren uit 1661. Van het ooit statige kasteel (12de eeuw) resteren momenteel enkel nog het poortgebouw en de watermolen. Rond 2010 dan ook gerestaureerd en één gemaakt met de richtlijnen recreatiegebied 'Kelsbeek-bedding' hetgeen inhoudt de verbinding tussen Proviciale domeinen Nieuwenhoven en Het Vinne.
  • De Elsbroekmolen ligt op de Melsterbeek die de grens vormt tussen Binderveld en Sint-Truiden. Door diverse verbouwingen bleef er van de oorspronkelijke installatie niets meer over. Het huidige complex dateert van 1910.
  • De Sint-Jan Baptistkerk, uit 1842.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Binderveld ligt in Vochtig-Haspengouw. De hoogte bedraagt 30 à 40 meter, en de zuidgrens wordt gevormd door de Melsterbeek, welke min of meer in noordelijke richting stroomt en ten noorden van Geetbets in de Gete uitmondt.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Runkelen, Metsteren, Nieuwerkerken, Grazen, Rummen

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Jan-Baptist is de patroonheilige van Binderveld.