Bingelrade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bingelrade
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Bingelrade
(Details)
Bingelrade
Bingelrade
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Onderbanken
Coördinaten 50° 59′ NB, 5° 56′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bingelrade (Limburgs: Bèngelder) is een dorp dat sinds 1982 samen met Jabeek, Merkelbeek en Schinveld deel uitmaakt van de gemeente Onderbanken in het zuiden van Nederlands-Limburg. De plaats ligt ten noorden van Brunssum en bestaat voornamelijk uit lintbebouwing langs een aantal wegen. Het dorp ligt in het Bekken van de Roode Beek.

Het dorp bestaat uit de vier oorspronkelijk afzonderlijke kernen Bingelrade, Quabeek, Raath en Viel. Quabeek en Raath zijn inmiddels volledig met Bingelrade vergroeid en niet meer als afzonderlijke kernen herkenbaar.

In Raath staat het gelijknamige kasteelachtige landhuis, dat in de negentiende eeuw op de plaats van een verdwenen kasteel gebouwd werd. Vlak bij het kasteel ligt het in mergelsteen en hout uitgevoerde puthuisje van Bingelrade uit 1664. De parochiekerk van het dorp, de Sint-Lambertuskerk, werd in 1935 gebouwd naar een ontwerp van architect J.E. Schoenmaekers uit Sittard. De bouwstijl verwijst naar de gotiek (spitsboogvensters), maar in het trapvormige torenfront zijn ook duidelijke art deco-invloeden aanwezig.

Heerlijkheid Oirsbeek[bewerken]

In 1609 werd de schepenbank van Oirsbeek, bestaande uit Oirsbeek, Amstenrade, Bingelrade en Merkelbeek door de Spaanse regering verkocht aan Arnold III Huyn van Geleen. Vanaf 1557 waren deze reeds verheven tot heerlijkheid en werden deze verpand.[bron?] In 1664 ging deze heerlijkheid op in het graafschap Geleen en Amstenrade.
Per 1796, aan het einde van het ancien régime, werd Bingelrade een zelfstandige gemeente, die bij de gemeentelijke herindeling per 1 januari 1982 opging in de gemeente Onderbanken.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]