Beluister (info)

Binnen Ae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Binnen Ae
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Binnen Ae (Groningen)
Binnen Ae
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Eemsmond Eemsdelta
Vlag Oldambt Oldambt
Coördinaten 53° 15′ NB, 7° 2′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Binnen Ae, Gronings Binderij, is een buurtschap op de grens van de gemeenten Oldambt en Eemsdelta in de provincie Groningen. De buurtschap bestaat uit een aantal boerderijen langs de weg Binnen Ae bij Oostwolderhamrik. Het buurtje ligt in het verlengde van Oostwolderhamrik aan de weg van Nieuwolda naar Woldendorp. Langs de buurtschap stroomde vroeger het afwateringskanaal Oude Ae, dat een restant van de *Munte vormde.

De oorspronkelijke naam 'Binnen der Ae' verwijst naar het vooruitgechoven streekje rond de boerderij Woldsslenken (Woldslenken, oorspronkelijk Woltsleecken), dat in de 16e eeuw werd beschermd door de Dollarddijk die op de oever van de Oude Ae was gebouwd. De Dollarddijk sloot aan bij de Woltslekerdijk die de verbinding vormde met de Zomerdijk.

Ten noordwesten van de Binnen Ae lagen vroeger de arbeidersbuurt Kleine Leger en het gehucht Stuimelderij, die verdwenen zijn ten gevolge van de ruilverkaveling. De laatste naam houdt mogelijk verband met een afgesneden tak van de Oude Ae (*stommel-der-Ae).