Binnenstad (Arnhem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centrum
Wijk van Arnhem
Map - NL - Arnhem - Wijk 01 Centrum.svg
Kerngegevens
Gemeente Arnhem
Stadsdeel Arnhem-Centrum
Oppervlakte 1,15 km²  
Inwoners (2017) 5.360[1]

Het Stadscentrum vormt de binnenstad van Arnhem. De wijk wordt ook wel (Arnhem-)Centrum genoemd. De historische binnenstad herbergt het winkelhart, het uitgaansgebied en een groot deel van de culturele voorzieningen van de Gelderse hoofdstad. Het centrumgebied wordt aan de noord- en oostkant begrensd door de John Frostbrug en de singels, aan de westkant door de Nelson Mandelabrug en aan de zuidkant door de rivier de Rijn. De binnenstad van Arnhem is opgedeeld in 8 kwartieren, elk met een eigen karakter en een eigen icoon. De kwartieren zijn: Rijnkwartier, Rozetkwartier, Musiskwartier, Korenkwartier, Stationskwartier, Eusebiuskwartier, 7 Straatjes (kwartier) en het Janskwartier.

De binnenstad is tijdens de Slag om Arnhem ernstig beschadigd. Daarna is dat gedeelte opnieuw bebouwd. Na de oplevering van de nieuwe OV-terminal in 2016, werd er verder hard gewerkt aan het heropbouwen en inrichten van het zuidelijke binnenstad. Zo werd het Kerkplein weer volgebouwd, De Markt opnieuw ingericht, keerde de Sint-Jansbeek terug in de binnenstad en werden er nieuwe woningen in de nieuwe stadswijk het Paradijs gebouwd.

Op 7 september 2007 werd Arnhem uitgeroepen tot "beste binnenstad van Nederland 2007-2009".

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Winkelen[bewerken | brontekst bewerken]

Veel mensen komen naar Arnhem om te winkelen, vooral in de binnenstad met de bekende Ketelstraat, Roggestraat, Vijzelstraat, Rijnstraat, Koningsstraat, Bakkersstraat en de Jansstraat. De straten zijn autovrij en zijn een van de belangrijkste commerciële trekpleisters van het centrum. Naast vele kleine winkeltjes hebben de meeste grote (kleding)winkelketens zoals H&M, Zara en Primark er een vestiging. In de Bakkersstraat vindt men de grote namen; onder andere Tommy Hilfiger en Laura Ashley zijn hier gevestigd. Rondom het hoofdgebied proberen diverse gebieden zich te profileren, zoals het Eiland, het Hemelrijk, de Singels en de kwartieren (Stegenkwartier, Rijnkwartier, Rozetkwartier, Korenkwartier, Musiskwartier, Spijkerkwartier, Boulevardkwartier, Eusebiuskwartier, 7 straatjeskwartier, Janskwartier en Stationskwartier). Op loopafstand van de binnenstad is het Modekwartier gevestigd. Hier bevinden zich vijftig winkels en zeventig bedrijfsruimten op het gebied van mode en design.De Steenstraat en de Hommelseweg vormen samen het centrum van de Turkse gemeenschap in Arnhem. Men vindt er vele Turkse winkeltjes, supermarkten en restaurants.

Bezienswaardigheden en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Jansbinnensingel
De Sint-Jansbeek in het oude centrum van Arnhem
Musis Sacrum
Nieuwe Stationsstraat
Jansplein
De Korenmarkt
Sint-Eusebiuskerk

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Arnhem heeft een rijke cultuur op topniveau en profileert zich als de culturele hoofdstad van het oosten. De binnenstad telt meerdere theaters, waarvan het Stadstheater Arnhem de belangrijkste is. Dit theater doet dienst als schouwburg en als concertzaal. Musis Sacrum op het Velperplein is het vaste concertgebouw van Het Gelders Orkest. Theater aan de Rijn en Theater Huis Oostpool zijn kleinere podia. Toneelgroep Oostpool is een van de vier grotere toneelgezelschappen van Nederland. Net als Het Gelders Orkest, Philharmonie Gelre en het professionele dansgezelschap Introdans is Oostpool gevestigd in Arnhem. Daarnaast treden ze ook op in diverse schouwburgen, theaters en festivals in het hele land. Luxor Live is het centrum voor popmuziek in Arnhem, net als Willemeen. Filmhuizen in de stad zijn Focus filmtheater en de bioscopen Vue Eurocinema en Pathé Arnhem.

Uitgaansleven[bewerken | brontekst bewerken]

Arnhem is een bekende uitgaansstad. Centraal gelegen bevinden zich de Korenmarkt en de Varkensstraat met voornamelijk grand-cafés, discotheken, clubs en grote terrassen. Aan de zuidkant van het centrum ligt de Rijnkade, bekend om de terrassen tijdens de zomermaanden. Ook op de Jansplein, Willemsplein en de Jonas Daniël Meijerplaats bevinden zich onder meer enkele restaurants en cafés. Bij het station op het Stationsplein zijn grand-cafés, terrassen, restaurants en een bioscoop te vinden, net als op het Velperplein. Buiten deze vaste locaties heeft Arnhem de naam dat er veel evenementen worden georganiseerd. De stad is in 2009 uitgeroepen tot evenementenstad van Nederland.

Bezienswaardigheden Arnhem-Centrum[bewerken | brontekst bewerken]

Centrumkaart met bezienswaardigheden

 • Airborneplein, Herdenkingsplaats van de Slag om Arnhem;
 • Arnhemse trolleybus Remise, de Trolleybusremise (Westervoortsedijk) en museum over trolleybus historie;
 • Duivelshuis, stadskasteel uit de 16e eeuw;
 • Feestaardvarken, kunstobject van 30 meter lang, 9 meter hoog en 13 meter breed, nabij de Rozet, geschonken door Burgers Zoo;
 • Historische kelders, 36 historische kelders uit de 13e, 14e en 15e eeuw, in het Centrum;
 • Jacob Groenewoud Plantsoen, monument slag om Arnhem; (John Frostbrug);
 • John Frostbrug, wereldberoemde brug van de Slag om Arnhem;
 • Bartokpark, mini-stukje Veluwe midden in de binnenstad;
 • Hotel Bosch, oudste kraakpand van Nederland. Tegenwoordig een cafe, restaurant en cultuurcentrum;
 • Huis Sonsbeek, landhuis in het Arnhemse Park Sonsbeek, gelegen op een heuvel;
 • Koepelkerk, monumentale kerk op het Jansplein;
 • Korenmarkt, het plein met diverse uitgaansgelegenheden;
 • Luxor Live, historisch pand in het centrum van Arnhem. Het gebouw deed eerst dienst als filmtheater en sinds 2008 als poppodium;
 • Musis Sacrum, concertgebouw gelegen aan het Velperplein;
 • Presickhaeffs Huys, middeleeuws huis in het centrum van Arnhem, dat volgens onderzoek in het jaar 1354 gebouwd is;
 • Rijnkade, kade langs de Rijn;
 • Rozet, cultureel centrum, met onder andere de bibliotheek, winnaar architectuur prijs 2015;
 • Sabelspoort, stadspoort van Arnhem;
 • (De) Singels, binnen- en buitensingels gelegen op de voormalige grachten. Het is ook opgenomen als beschermd stadsgezicht;
 • Sint-Eusebiuskerk, meer dan vijf eeuwen het stadsgezicht van Arnhem met op circa 85 meter hoogte een uitzichtplatform;
 • Sint-Walburgiskerk, oudste kerkgebouw van Arnhem;
 • Station Arnhem Centraal, stationsgebouw;
 • Vestagebouw, neoclassicistisch gebouw aan de Jansbinnensingel;
 • Sint-Petersgasthuis, oudste gebouw van Arnhem;

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

De Slag om Arnhem[bewerken | brontekst bewerken]

De Slag om Arnhem is internationaal een vrij populair en bekend onderwerp. De Slag was een historische luchtlanding en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die van 17 tot 25 september 1944 in en rond de stad Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat de laatste brug (die bij Arnhem) niet kon worden ingenomen en het westen van Nederland mede hierdoor niet bevrijd kon worden. Hierop kreeg het westen van Nederland te maken met de Hongerwinter. Vanuit het informatiecentrum Airborne at the Bridge, aan de Arnhemse Rijnkade, kijken de bezoekers uit over de John Frostbrug, waar zo hard om is gestreden. De Liberation Route is een route die de geallieerden volgden tijdens de bevrijding van Europa. De route loopt van Normandië via Arnhem over de Zuid-Veluwe richting Berlijn. In 2008 werd in Nederland begonnen met het zichtbaar maken van een deel van de Liberation Route aan de hand van zogeheten luisterplekken. Per regio zijn speciale routes uitgezet voor wandelaars, fietsers en auto's en er is een mobiele app beschikbaar.

De Grote of Eusebiuskerk[bewerken | brontekst bewerken]

De Grote of Eusebiuskerk staat sinds de 15e-16e eeuw het middelpunt van Arnhem. De Eusebius staat internationaal bekend als een fraai voorbeeld van de laatgotiek in Nederland. Vooral de overvloed aan beeldhouwwerk, zowel binnen als buiten, is uniek. De belangrijkste bouwheer van de Eusebiuskerk was Karel van Egmond, hertog van Gelre en graaf van Zutphen (1467-1538). Zijn praalgraf bevindt zich in de kerkzaal, evenals zijn wapenrusting wat tevens het oudste harnas van Nederland is. In de kerkzaal staan meer historische objecten zoals de Salvatorklok uit 1539, een 16e-eeuws fresco, de spreekstoel en het Strumphlerorgel. Vanuit de kerkzaal zijn de fundamenten van de voorloper van de Eusebius te bezoeken (de St. Maartenskerk uit 1000-1100) en de grafkelders met onder andere de skeletten van drie neven van Willem van Oranje.

De toren van de Eusebius beschikt, als enige van Europa, over een panoramalift. De panoramalift neemt de bezoeker mee langs het grootste carillon van Europa naar de belvedère op 73 meter hoogte. Vanaf deze hoogte is het mogelijk om Arnhem en zijn omgeving te aanschouwen. De wenteltrap geeft de mogelijkheid om te voet naar een hoogte van 83 meter te klimmen. Daarnaast zijn er diverse tentoonstellingen over o.a. de geschiedenis van de Eusebiuskerk en de Slag om Arnhem te bekijken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]