Binyomin Jacobs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
J.S. (Binyomin) Jacobs
Opperrabbijn Jacobs.jpg
Hoofdambt Opperrabbijn
Religie Jodendom
Plaats Nederland
Stroming Asjkenazisch, Chassidisch
Geboortedatum 1949
Geboorteplaats Amsterdam
Spiritueel ambt
Ambt Voorzitter van het Nederlands College voor Rabbinale Zaken
Portaal  Portaalicoon   Religie
Jodendom

J.S. (Binyomin) Jacobs (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse rabbijn, woonachtig in Amersfoort. Eind 2008 is hij benoemd tot opperrabbijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR). Hieronder vallen alle joodse gemeenten van Nederland behalve de veruit grootste gemeente Amsterdam en de grootste mediene-gemeente Den Haag, alsmede Rotterdam.[1]

Biografie[bewerken]

J.S. Jacobs is een telg uit een oud Nederlands-Joods geslacht, met voorouders uit Sneek, Steenwijk, Denekamp en Groningen. Zijn ouders waren van Asjkenazisch-Joodse afkomst en beiden overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Jacobs studeerde na zijn gymnasium-eindexamen aan jeshiewot (Talmoedhogescholen) in Frankrijk en Israël. Hij heeft later in het kollel van rabbijn Isser Yehuda Unterman (de toenmalige opperrabbijn van Israël) zijn semiecha (rabbinale bevoegdheid) en sjiemoesj (rabbinale bevoegdheid om halachische uitspraken te doen) ontvangen en van rabbijn Zalman Nechemja Goldberg, een vooraanstaande rabbijn in Israël. Ook draagt de opperrabbijn de universitaire titel van Master op het gebied van geestelijke verzorging.

Jacobs is de opperrabbijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat, voorzitter van het Rabbinaal College voor Nederland en is als rabbijn van het Rabbinaat van het Sinai Centrum te Amstelveen, het enige Joodse psychiatrische centrum in Europa met 198 bewoners en meer dan 3000 ambulante cliënten.

Toen op 17 maart 2019 de slachtoffers van terroristische aanslagen in twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland werden herdacht op de Dam in Amsterdam was hij een van de sprekers. Toen hij het woord voerde keerde een klein groepje pro-Palestijnse demonstranten hem de rug toe. De rabbijn identificeert zich volledig en openlijk met de staat Israël.[2] Ook verleent hij een zekere medewerking aan de pro-Israëlische organisatie Christenen voor Israël.[3]

De opperrabbijn rekent zich tot de stroming van de Lubavitcher chassidiem die bekendstaan om hun openheid naar zowel de niet-religieuze joodse gemeenschap als naar de niet-joodse samenleving.

Nevenfuncties[bewerken]

Rabbijn Jacobs bekleedt talrijke bestuursfuncties, o.a. was hij vicevoorzitter van het Cheider, de traditioneel Joodse School in Amsterdam. Aan deze school speelde in 2012 een misbruikzaak die in 2018 resulteerde in de veroordeling van de betrokken leraar.[4][5] Vanwege zijn weigering om daarover in gesprek te gaan met de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) zijn de contacten met hem en met de rabbinale overlegorganen waar Jacobs in zit opgeschort.[6][7] De Joodse gemeenten Rotterdam en Den Haag en het Interprovinciaal Opperrabinaat (IPOR) bleven achter Jacobs staan. Zij namen in felle bewoordingen afstand van het Amsterdamse bestuur, die was immers niet de werkgever van de Opperrabbijn en zou het recht niet hebben om de Opperrabbijn op het matje te roepen.[8] Inmiddels zijn de relaties weer hersteld dit o.a. wegens de verschillende bestuurswisselingen.[bron?]

Na 4 mei 2019 pleitte de opperrabbijn voor het aanstellen van een nationaal coordinator anti semitisme bestrijding. [9] Hij heeft in de ruim 40 jaar dat hij inmiddels werkzaam is binnen Joods Nederland een uitvoerig netwerk weten op te bouwen binnen de landelijke en lokale politiek, alsmede binnen de diverse kerken, speciaal binnen de orthodox-protestants-christelijke gemeenschap en binnen de Rooms Katholieke kerk.

Hij heeft hechte contacten met Nationaal Monument Kamp Vught, Kamp Amersfoort, herinneringscentrum voormalig Kamp Westerbork en was bij de organisatie van vele tentoonstellingen over jodendom betrokken. In het Joods Historisch Museum geeft de rabbijn in een videofilm uitleg aan de bezoekers over de betekenis van een synagoge. Ook in Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting bij Nijmegen wordt reeds tientallen jaren een film vertoond waarin hij de bezoeker virtueel rondleidt in de synagoge waarin de bezoeker zich bevindt. Ook in de musea, de sjoel van Elburg en Bourtange is de opperrabbijn aanwezig op de monitoren en videoschermen. Voor Christenen voor Israël en JoodseLezingen is hij regelmatig spreker.

Onderscheiding[bewerken]

Op 27 april 2012 is opperrabbijn Jacobs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.