BioShock Infinite

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
BioShock Infinite
Ontwikkelaar Irrational Games
Uitgever 2K Games
Uitgebracht
 • Windows, PS3, Xbox 360
 • 26 maart 2013
 • OS X
 • 29 augustus 2013
 • Linux (SteamOS)
 • 17 maart 2015
 • Xbox One, PlayStation 4
 • 15 september 2016
 • Nintendo Switch
 • 29 mei 2020
Genre Survival horror, first-person shooter
Spelmodus Singleplayer
Engine Aangepaste Unreal Engine 3
Leeftijdsklasse
Platform Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, OS X, Windows, Linux (SteamOS), Switch
Media Optische schijf, download
Navigatie
Spelserie BioShock
Voorloper BioShock 2
Vervolg Burial at Sea Episode 1
https://www.bioshockinfinite.com/
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

BioShock Infinite is een first-person shooter-spel en het derde computerspel in de Bioshock-reeks. Het spel werd ontwikkeld door Irrational Games en in maart 2013 door 2K Games uitgebracht voor de PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows en Linux (SteamOS).

Het spel is geen vervolg op BioShock of BioShock 2, maar heeft wel een paar dezelfde elementen erin zitten.


De game samen met Bioshock 1 & Bioshock 2 als remaster uitgekomen op de Playstation 4, Nintendo Switch en de Xbox One als onderdeel van The Bioshock Collection

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De speler neemt in Bioshock Infinite de rol aan van Booker DeWitt. Hij wordt door iemand ingehuurd om een meisje te redden en daarmee zijn schulden af te betalen. (De zin: "Give us the girl and wipe away the debt" wordt vaak herhaald in het spel). Booker komt terecht in Columbia, een stad die zweeft tussen de wolken. Hier moet hij op zoek gaan naar de jonge vrouw genaamd Elizabeth, maar meteen bij aankomst krijgt hij het al aan de stok met de ordediensten. De dictatoriale leider van Columbia, Zachary Comstock, denkt dat Booker een valse profeet is die naar Columbia is gekomen om de streng religieuze gemeenschap te vernietigen.

Het verhaal in Bioshock Infinite heeft veel dubbele bodems, twists, verwijzingen naar spiritualiteit en geheime boodschappen.

Hoofdpersonen[bewerken | brontekst bewerken]

Booker DeWitt is een huurmoordenaar met een zeer duistere geschiedenis. Hij was vroeger soldaat en vocht onder andere mee bij Wounded Knee. Hij raakte daarna in een diepe depressie en bouwde schulden op bij de verkeerde mensen. Op een dag komt een man bij hem aan de deur en vertelt hem dat hij zijn schulden kan inlossen door een vrouw voor hem te vinden en terug te brengen. Booker is erg op zich zelf en praat liever niet over zijn gevoelens en problemen. Hoewel hij steeds beweert Elizabeth alleen maar te helpen omdat hij zijn schuld wil inlossen wordt gaandeweg duidelijk dat hij zich sterk verbonden voelt met haar.

Elizabeth is een jonge vrouw die al zo lang ze zich kan herinneren opgesloten zit in een toren. Haar cipier is een gigantische metalen vogel genaamd 'Songbird'. In de toren vult Elizabeth haar dagen vooral met het lezen van boeken. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze over veel kennis beschikt en zelfs een paar aparte talenten heeft. Elizabeth kan scheuren in de ruimtetijd veroorzaken en zodoende van één tijdlijn in de andere stappen. Haar grote droom is om de toren te verlaten en in Parijs te gaan wonen.

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Bioshock Infinite kwam meerdere keren negatief in het nieuws vanwege de politieke, religieuze en gewelddadige inhoud van het spel. In een van de eerste scenes in het spel wordt Booker verplicht om een doop te ondergaan. De speler moet de doop ondergaan om verder te kunnen spelen. Enkele gelovige christenen vonden dit aanstootgevend. Meerdere verhalen verschenen online van gelovige gamers die weigerden de doop te ondergaan waardoor zij niet in staat waren het spel te spelen.

Columbia is doorspekt met racisme, onderdrukking, religieuze propaganda en populisme. Een Amerikaanse racistische Facebook groep plaatste ooit een propaganda poster die op de muren van Columbia te zien was op hun pagina maar werd verwijderd toen bekend was wat de bron was. Op de poster wordt George Washington afgebeeld als een soort God terwijl een groep zwarte slaven onder zijn voeten creperen.

Het Amerikaanse nieuwskanaal Fox News gebruikte eens het logo van Bioshock Infinite voor een segment dat 'defending the homeland' heette waarin Fox presentatoren zich negatief uitlieten over immigranten. Gamers die het logo herkenden lieten zich online uit over de ironie van Fox News om iets uit Infinite te gebruiken bij een segment over strengere immigratiewetten.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Beoordeeld door Platform Datum Score
D+PAD Magazine PlayStation 3 3 april 2013 100%
Gamereactor (Sweden) Xbox 360 25 maart 2013 100%
VicioJuegos.com Windows 25 maart 2013 97%
Impulse Gamer Windows maart 2013 95%
Softpedia Windows 27 maart 2013 95%
Jeuxvideo.com Windows 25 maart 2013 95%
GameStar (Duitsland) Windows 25 maart 2013 90%
Riot Pixels Windows 31 maart 2013 85%
PC PowerPlay Australia Windows 4 april 2013 80%
videogamer.com Windows 25 maart 2013 80%

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

 • (en) Officiële website