BioStabil 2000

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De BioStabil 2000 (ook bekend als Biostabiel) is een hanger met een draaimechanisme en een magneet, die door de maker Bruno Santanera een "ketting met therapeutische eigenschappen" wordt genoemd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De hanger is "uitgevonden" door de in Nederland woonachtige Italiaan Bruno Santanera. De BioStabil 2000 zou zeldzame aarde uit Zaïre bevatten en is sterk magnetisch. Door het draaimechanisme van de BioStabil 2000 zou het hangertje elektromagnetische stress neutraliseren, wat een heilzame werking zou hebben. De hanger zou werken tegen klachten als slapeloosheid, moeheid, gebrek aan energie, af en toe opkomende pijntjes, enzovoort. Op de officiële website wordt, getuige een dankbrief, gesuggereerd dat de hanger bij vrouwen zwangerschap zou vergemakkelijken en dat de vruchtbaarheid er van zou verbeteren.[1]

Santanera beweert het hangertje wereldwijd te hebben gepatenteerd, maar navraag bij diverse octrooibureaus leverde op dat er wel patent is aangevraagd maar nooit is verleend.

In de natuurwetenschap is niets over 'zeldzame aarde uit Congo' bekend, maar wel over 'een zeldzame aarde'. Met de verouderde benaming 'een zeldzame aarde' werd een metaal aangeduid waarvan met dacht dat het erg zeldzaam was. Men wist in die tijd nog niets van atomen en dacht dat alles bestond uit aarde, water, vuur en lucht. Iedere niet oplosbare vaste stof was 'een aarde'. Met moderne technologie is aangetoond dat de zeldzame aarden helemaal niet zo zeldzaam zijn. Er is geen moderne naam voor deze groep metalen, omdat er geen goede reden is om ze als groep te zien.

Van sommige zeldzame aarden kunnen magneten gemaakt worden. Het sterkste bekende magnetische materiaal is een legering (mengsel) van de zeldzame aarde neodymium in combinatie met ijzer en boor. Dit magnetische materiaal, bekend onder de namen 'NdFeB-', 'NIB-', en 'Neo-' en 'neodynium-magneet', is relatief goedkoop en wordt tegenwoordig op grote schaal gebruikt, onder meer in kinderspeelgoed. Ook van de zeldzame aarden gadolinium, praseodymium, samarium en dysprosium worden magnetische materialen gemaakt. De BioStabil 2000 zal dus wel van één van deze materialen gemaakt zijn en waarschijnlijk van neodynium-magneten[bron?] omdat die zowel het sterkst als het goedkoopst zijn. Wel is het zo dat neodynium-magneten roesten en de veel duurdere Samarium-magneten niet. Welke het ook is, het is het magneetveld dat effect zou kunnen hebben op het menselijk lichaam. In de natuurwetenschap is slechts één type magnetisch veld bekend. Rond ieder magneetje zit hetzelfde type magneetveld. De sterkte verschilt wel, die is afhankelijk van het type materiaal en de hoeveelheid, maar ook in kinderspeelgoed zit de sterke neodynium-magneet. Het enige wat de BioStabil 2000 volgens de natuurwetenschap bijzonder zou kunnen maken is de vorm van het magneetveld. Die hangt af van de verdeling van het magnetische materiaal in de magneet.

Volgens de natuurwetenschap heeft een magneetveld invloed op magnetiseerbare materialen zoals stukjes ijzer en op elektrische stromen. In het lichaam komt weliswaar ijzer voor, maar niet in de vorm van stukjes, die opgebouwd zijn uit atomen, maar als ionen. In ons bloed zitten de ijzerionen 'verpakt' in rode bloedcellen en voor zover bekend is het in die situatie niet magnetiseerbaar. Door onze zenuwbanen lopen elektrische stromen en daar kan een magneetveld dus in principe invloed op hebben.

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de officiële naam Biostabil 2000 is, wordt door Santanera vaak de naam Biostabil gebruikt, o.a. in reclames. Met Biostabil maakt Santera gebruik van een gedeponeerde merknaam voor kunststof tanden en kiezen voor in een kunstgebit.[2]

De hanger wordt verkocht door het bedrijf Tel Sell en werd op televisie aangeprezen door Tineke de Nooij en Roy Martina. In maart 2004 oordeelde de Reclame Code Commissie in hoger beroep dat de televisiereclame voor de hanger misleidend was, en niet meer in die vorm mocht worden uitgezonden. Dit heeft geleid tot enkele aanpassingen, waarna de reclame weer op tv te zien was.[3]

Het televisieprogramma TROS Radar liet begin maart 2004 weinig van de beweringen van Santanera heel[4] en de verkoop stortte in. Santanera spande een kort geding aan tegen de website[5] omdat de hanger op die site werd bekritiseerd. Santanera verloor dit geding en zag af van een geding tegen een tweede website.

Santanera spande ook een rechtszaak aan tegen TROS Radar voor het blootleggen van de zaken die volgens hem niet strookten met de werkelijkheid, hetgeen hij als smaad opvatte.[6] Begin 2005 volgde de uitspraak, en ook deze zaak werd door Santanera verloren.[7]

Later werd de BioStabil 2000 door Tel Sell in Vlaanderen verkocht. Dit gebeurde daar middels de originele ongewijzigde commercial, die in Nederland door de Reclame Code Commissie als misleidend werd gezien.

Op 6 juni 2007 heeft de Reclame Code Commissie ook de nieuwe, in 2004 gewijzigde reclame als misleidend bestempeld.[8] De reclame bleef echter te zien op SBS6 en RTL. Uitspraken van de Reclame Code Commissie hebben een signalerende functie, maar zijn geen bindende uitspraken. Tel Sell was dan ook niet verplicht de reclame terug te trekken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]