BioWare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bioware
BioWare logo.svg
Rechtsvorm dochteronderneming van Electronic Arts
Oprichting Edmonton, Alberta, Canada 1995
Oprichter(s) Ray Muzyka (Gepensioneerd in 2012)
Gregg Zeschulk (Gepensioneerd in 2012)
Augustine Yip (Gepensioneerd in 1997)
Eigenaar Electronic Arts
Sleutelfiguren Matthew Bromberg, GGM
Aaryn Fynn, GM Canada
Jeff Hickman, GM Austin
Hoofdkantoor Edmonton, Alberta, Canada
Werknemers ~ 800 2010
Producten Mass Effect serie
Dragon Age serie
Baldur's Gate serie
Star Wars: Knights of the Old Republic serie
Website Bioware.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

BioWare Corp. is een Canadees computerspelontwikkelaar opgericht in 1995 door de pas geslaagde Doctors of Medicine Ray Muzyka, Greg Zeschuk en Augustine Yip. Tot op heden is Bioware bezit van het Amerikaanse bedrijf Electronic Arts. Het bedrijf is gespecialiseerd in Computer Role Playing Games en is bekend geworden door het lanceren van Baldur's Gate, Neverwinter Nights, en Star Wars: Knights of the Old Republic. Het bedrijf heeft daarna verschillende games gemaakt gebaseerd op het origineel intellectual property: Jade Empire, de Mass Effect-serie, en de Dragon Age-serie. In 2012 heeft Bioware haar eerste Massively multiplayer online role-playing game gepubliceerd, Star Wars: The Old Republic.

Geschiedenis[bewerken]

Bioware is opgericht in 1995 door Ray Muzyka, Greg Zuschuk, Trent Oster, Brent Oster, Marcel Zeschulk en Augustine Yip. De drie dokters (Muzayka, Zeschulk, Yip) waren toen pas geslaagd aan de Universiteit van Alberta, hebben wat programmering voor de medische school gedaan en speelden videospellen in hun vrije tijd. Na verloop van tijd besloten ze er zelf een te maken. Hun successen in het medische veld heeft hun van de nodige middelen voorzien om een videospelbedrijf te kunnen starten. Om hun eerste game te kunnen maken hebben ze hun middelen samengevoegd wat resulteerde in een kapitaal van $100.000.

Hun eerste spel, Shattered Steel, begon als conceptdemo. Deze demo was aan tien ontwikkelaars gegeven, hiervan kwamen er zeven terug met een aanbod. De overeenkomst voor de ontwikkeling van Shattered Steel werd uiteindelijk gesloten met Interplay Entertainment. Brent Oster en Trent Oster verlieten BioWare op dat moment om Pyroteck Studios op te richten, die het ontwikkelen van Shattered Steel vervolgde. Na een jaar werd Pyroteck Studios echter weer ontbonden en keerde Oster terug naar Bioware om het spel af te maken. BioWare's eerste spel werd het jaar daarna gepubliceerd. De uitgave van Shattered Steel's werd door IGN beschreven als een "bescheiden succes" met "fatsoenlijke verkopen". Twee belangrijke punten waren vervormbare terrein en gebiedsschade. Een vervolg van Shattered Steel was gepland voor 1998, maar werd uiteindelijk nooit gerealiseerd.

Bioware's oprichters en personeelsleden waren sterk geïnteresseerd in de varianten van role-playing games. Hun volgende project zou daarom een role-playinggame worden. Toen Interplay een "oriënterende ontwikkeling" financierde, presenteerde Bioware de ontwikkelaars een demo genaamd Battleground: Infinity. Interplay suggereerde dat de gedemonstreerde gameplay engine perfect bij de Dungeons & Dragons-licentie paste welke ze hadden verkregen van SSI. Vervolgens werd Infinity omgevormd naar de Dungeons & Dragons line.

Dit resulteerde in Baldur's Gate, welke drie jaar in ontwikkeling was. In deze tijd gingen de drie dokters door met hun medische beroep. Muzyka en Zeschuck besloten later in de ontwikkeling van het spel zich uitsluitend nog op het spel te focussen. Sinds Baldur's Gate werd uitgebracht zijn er meer dan twee miljoen kopieën verkocht. Het succes van het spel is daarmee vergelijkbaar met Diablo. Na het succes van Baldur's Gate, werkte BioWare aan Planescape: Torment en de Icewind Dale serie in de Infinity Engine. Het succes van Baldur Gate werd gevolgd door een uitbreidingspakket voor het spel: Tales of the Sword Coast.

Op dat moment besloot BioWare terug te gaan naar de actiegenre. In eerste instantie wilde het bedrijf een vervolg op Shattered Steel maken, maar uiteindelijk besloten ze een vervolg op MDK van Shiny Entertainment te maken. MDK 2 werd uitgebracht op PC, Dreamcast en uiteindelijk op PlayStation 2. MDK 2 gaf dezelfde resultaten als zijn voorgangers, maar ondanks dit succes ging Bioware verder met de Baldur's Gate serie voor hun volgende project.

Baldur's Gate II: Shadows of Amn werd gelanceerd in 2000, twee jaar na de lancering van Baldur's Gate. Er werden van Baldur's Gate II twee miljoen kopieën verkocht. Hiermee evenaarde dit spel het succes van het eerste spel. Ondanks de successen van Baldur's Gate II en MDK 2 was het niet genoeg om de financieën van Interplay te stabiliseren: Interplay ging failliet. Na het failissement van Interplay begon BioWare samen te werken met Infogramers, wat later hernoemd zou worden naar Atari. Neverwinter Nights zou eigenlijk door Interplay uitgegeven worden, maar deze verloor de licenties van het spel aan Atari en een deel van hun licentie van Dungeons & Dragons aan Bioware. Na de verkoop van hun licentie op D&D aan Atari, ontwikkelde BioWare Star Wars: Knights of the Old Republic en Jade Empire.

In de jaren hierna wijzigde BioWare zijn rechtsvorm een aantal keer. In november van 2005 werd aangekondigd dat BioWare en Pandemic Studios hun krachten zouden gaan bundelen, met investeringen van Elevation Partners. Op 11 oktober 2007 werd echter aangekondigd dat het nieuwe bedrijf (georganiseerd als VG Holding Corp) is gekocht door Electronic Arts. BioWare werd daardoor een onderdeel van EA, maar behield zijn eigen merk.

Ontwikkelde spellen[bewerken]

Externe link[bewerken]