Biologische veiligheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De biologische veiligheid omvat alle maatregelen van preventie die het mogelijk maken verlies van biologische integriteit te vermijden, in het bijzonder op het gebied van de gezondheid van de mens en betreffende ecologie . Het heeft betrekking op de volgende gebieden:

Tot nog toe wordt de biologische veiligheid voornamelijk met betrekking tot de landbouwsector waargenomen, maar bepaalde lobbys proberen om de definitie uit te breiden tot de post-genetische risico's: nieuwe moleculen, vormen van buitenaards leven. Sommigen zijn van mening dat biologische veiligheid in landbouw, scheikunde, geneeskunde, astrobiologie en verder de toepassing van het voorzorgsprincipe, vereist en dat een nieuwe definitie gericht op de biologische aard van de bedreigde instantie, eerder dan op de aard van het gevaar van toepassing is.

Als biologische oorlogsvoering of vooralsnog speculatieve ideeën (robots, kunstmatige bacteriën) in het oog worden genomen zullen de voorzorgsmaatregelen die in verband met de biologische veiligheid zijn toegepast, biologisch waarschijnlijk niet afdoende zijn. Hierover gaat de nieuwe discipline biologische bescherming.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]