Biomedische technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Biomedische Technologie is een verzamelterm van nieuwe ontwikkelingen in zowel de biomedische wetenschap als in de technologie. Het slaat dus op de raakgebieden tussen beide disciplines. Biomedische technologie heeft daarom raakvlakken met verschillende technische disciplines, zoals natuurkunde, werktuigbouwkunde, scheikunde, elektrotechniek, informatica, fysiologie en biologie. Biomedisch ingenieurs houden zich veelal bezig met de ontwikkeling van apparatuur voor diagnose en behandeling van ziekten. Ze werken echter ook op het gebied van het begrijpen van de ziekten zelf. In sommige opzichten is het menselijk lichaam te vergelijken met een machine, soms zelfs een zeer geavanceerde: het lichaam herstelt zich en past zich aan aan de omstandigheden. Het is daarom soms nuttig om het lichaam met de blik van de ingenieur te bekijken.

Enkele voorbeelden van biomedische technologische realisaties zijn een pacemaker, stent, kunstlens, orthesen en prothesen; maar ook (computer-)apparatuur die gebruikt wordt bij chirurgische ingrepen.

De opleidingen in de biomedische technologie ontstaan vaak als een samenwerking tussen instellingen voor burgerlijk ingenieurs en medische faculteiten. Voorbeelden van dergelijke opleidingen zijn

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]