Birthe Blom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Birthe Blom
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Instrument(en) ex-Paul Godwin Stradivarius, beschikbaar gesteld door het Nationaal MuziekinstrumentenFonds.
[www.birtheblom.nl Officiële website]
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Birthe Blom (1982) is een Nederlands violiste.

Opleiding[bewerken]

Blom begon haar vioolstudie bij Rudolf Zwartjes. Toen ze 13 was werd ze toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Repko en Lex Korff de Gidts. Ook had ze, ondersteund door de Voorziening voor Excellerende Jonge Musici, les van Herman Krebbers. Van 2005 tot 2009 studeerde Blom in Lausanne, Zwitserland bij Pierre Amoyal aan het Conservatoire de Lausanne. In 2007 behaalde ze er cum laude het Diplôme de Soliste en eveneens met eindcijfer 10 en cum laude haar Postgrad-diploma, toegekend door een internationale jury.

Activiteiten[bewerken]

Blom speelde in heel Europa en Japan, zowel in recitals als solistisch met orkesten, waaronder het Radiosymfonie Orkest, het Residentie Orkest, het Orkest der lage Landen, Camerata de Lausanne, de Radio Kamer Philharmonie en l’ Orchestre de Chambre de Lausanne onder leiding van dirigenten als Jurjen Hempel, Martin Panteleev en Jaap van Zweden.

In september 2013 is Birthe aangesteld als plaatsvervangend 1e concertmeester van het Orchestre Philharmonique de Monte Carlo. Daarnaast speelt zij als duo kamermuziek met de pianiste Klara Würtz en treedt zij op als soliste met orkesten.


Birthe is sinds 2007 artistiek leider van Kamermuziekfestival Hoorn, dat jaarlijks plaatsvindt in de 1e week van november.


Blom bespeelt de ex Paul-Godwin Stradivarius en hanteert daarbij de Sartorystrijkstok van Herman Krebbers, haar beide ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.


Zij nam cd’s met kamermuziek op voor de labels Edelrecords en Hungaroton.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken]

In 2005 behaalde Blom de 1e prijs tijdens het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. In 2001 won ze de nationale finale van het Prinses Christina Concours. In 1999 kreeg ze al de 1e prijs toegekend tijdens het Davina van Wely Vioolconcours voor jonge violisten en in 1995 de 1e prijs tijdens het Concours voor Jong Muziektalent. Met de pianist Christopher Devine won ze The European Music Prize, de Hindemithprijs en de prijs voor het beste duo tijdens het internationale concours van de EMCY voor winnaars van landelijke concoursen. In 2001 kreeg Blom de Kersjes van de Groenekanbeurs, die haar in staat stelde in het buitenland te studeren. Zij ontving in 2010 als enige onder 174 deelnemende violisten een prijs tijdens de Sommerakademie van het Mozarteum.

Externe links[bewerken]