Bisdom Antwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bisdom Antwerpen
Symbolen
Wapen
Basisgegevens
Kerkprovincie Belgische rooms-katholieke kerkprovincie
Kathedraal Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Patroonheilige Onze-Lieve-Vrouw ten hemel opneming
Website https://www.kerknet.be/organisatie/bisdom-antwerpen
Hiërarchie
Bisschop Johan Bonny
Kapittel Onze-Lieve-Vrouwkapittel
Vicaris-generaal Bruno Aerts
Statistieken
Dekenaten 7
Parochies 288
en 8 kapelanijen
Locatie
Bisdom Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het Bisdom Antwerpen (Latijn: Dioecesis Antverpiensis) is een van de acht Belgische bisdommen. Het werd in 1559 opgericht met de bul Super universas door paus Paulus IV, die hiermee de bisdommen in de Nederlanden opnieuw indeelde. Maar pas in 1570 bekleedde eerste bisschop van Antwerpen zijn zetel. Het bisdom werd na de Franse Revolutie weer afgeschaft in 1801 met het Concordaat tussen Napoleon en paus Pius VII. Nadien werd het bij het Aartsbisdom Mechelen gevoegd.

Op 8 december 1961 werd het bisdom heropgericht door de bul Christi Ecclesia. Het bestond toen uit 271 parochies en 24 kapelanijen, gegroepeerd in 18 dekenaten. Die structuur groeide daarna uit tot een geheel van 300 parochies en 10 kapelanijen, gegroepeerd in 32 dekenaten en 3 streken. Op 1 januari 2005 werden de 300 parochies en 9 kapelanijen gehergroepeerd in 48 parochie-federaties en 5 dekenaten: Antwerpen, Kempen, Noorderkempen, Rupel-Nete en Zuiderkempen. Op 1 september 2014 werd het bisdom heringedeeld in een Vicariaat Antwerpen (bestaande uit 3 dekenaten) en een Vicariaat Kempen (bestaande uit 4 dekenaten). Het bisdom Antwerpen beschikt over een eigen jeugddienst die verantwoordelijk is voor het organiseren van activiteiten voor jongeren.

De grenzen van het bisdom vallen niet helemaal samen met het grondgebied van de provincie Antwerpen. De gemeenten Bonheiden, Bornem, Duffel, Mechelen, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek behoren tot het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De gemeente Zwijndrecht behoort tot het bisdom Gent.

De huidige bisschop van het bisdom Antwerpen is Johan Bonny.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is de kathedraal van het bisdom. Het is een gotische kerk die gebouwd werd tussen 1352 en ca. 1530.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Uitleg: Deze sectie beschrijft de structuur van het bisdom zoals ze bestond tot 1 september 2014.
Mgr. Johan Bonny en Bruno Aerts, tijdens de Scheldewijding.

Het bisdom Antwerpen in de Belgische provincie Antwerpen telt 308 parochies, gegroepeerd in 48 federaties die op hun beurt dan weer samen een van de 5 dekenaten vormen.

Dekenaat Antwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Het dekenaat Antwerpen telt 72 parochies gegroepeerd in 11 federaties en omvat vrijwel geheel de gemeenten Antwerpen en Stabroek.

Dekenaat Kempen[bewerken | brontekst bewerken]

Het dekenaat Kempen telt 39 parochies gegroepeerd in 6 federaties en omvat de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Turnhout, Vosselaar en een deel van de gemeente Mol.

Dekenaat Noorderkempen[bewerken | brontekst bewerken]

Het dekenaat Noorderkempen telt 61 parochies gegroepeerd in 9 federaties en omvat de gemeenten Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Essen, Hoogstraten, Kalmthout, Kapellen, Malle, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zoersel en een deel van het Antwerpse district Ekeren.

Dekenaat Rupel-Nete[bewerken | brontekst bewerken]

Het dekenaat Rupel-Nete telt 73 parochies gegroepeerd in 14 federaties en omvat de gemeenten Aartselaar, Berlaar, Boechout, Boom, Edegem, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Hove, Kontich, Lier, Lint, Mortsel, Nijlen, Putte, Ranst, Rumst, Schelle en Zandhoven.

Dekenaat Zuiderkempen[bewerken | brontekst bewerken]

Het dekenaat Zuiderkempen telt 63 parochies gegroepeerd in 8 federaties en omvat vrijwel geheel de gemeenten Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Vorselaar en Westerlo.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Marcel Gielis, Leo Kenis, Guido Marnef en Karim Schelkens (eds.), In de stroom van de tijd. (4)50 jaar bisdom Antwerpen, 2012. ISBN 9789058268914

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]