Bisdom Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diocesi di Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino
Basisgegevens
Land Vlag van Italië Italië
Kerkprovincie Perugia-Città della Pieve
Bisschopszetel Assisi
Website assisi.chiesacattolica.it[dode link]
Hiërarchie
Bisschop Domenico Sorrentino
Statistieken
Oppervlakte 1.142 km²
Bevolking 88.600 (2011)
Katholieken 84.300 (2011)
Parochies 63
Locatie
Bisdom Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het bisdom Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino (Latijn: Dioecesis Assisiensis-Nucerina-Tadinensis, Italiaans: Diocesi di Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino) is een in Italië gelegen rooms-katholiek bisdom met zetel in de stad Assisi. Het bisdom behoort tot de kerkprovincie Perugia-Città della Pieve en is samen met de bisdommen Città di Castello, Foligno en Gubbio suffragaan aan het aartsbisdom Perugia-Città della Pieve.

Geschiedenis[bewerken]

Het bisdom Assisi werd in de 3e eeuw opgericht. Op 30 september 1986 werd het samengevoegd met het bisdom Nocera Umbra-Gualdo Tadino. Sindsdien draagt het de huidige naam.

In 2005 benoemde paus Benedictus XVI Domenico Sorrentino tot bisschop. Omdat hij hiervoor als aartsbisschop secretaris van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten was, bleef hij aartsbisschop pro hac vice. Paus Benedictus XVI besloot kort daarvoor ook dat de Franciscaner heiligdommen in Assisi op korte termijn niet meer onder gezag van de Franciscanen zullen vallen, maar onder gezag van het bisdom.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]