Bisdom Banská Bystrica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Banskobystrická diecéza
Symbolen
Wapen
Basisgegevens
Land Vlag van Slowakije Slowakije
Kerkprovincie Bratislava
Bisschopszetel Banská Bystrica
Website https://web.archive.org/web/20150224175348/http://bbdieceza.sk/
Hiërarchie
Bisschop Marián Chovanec
Statistieken
Oppervlakte 6.750 km²
Bevolking 616.000 (2011)
Katholieken 401.300 (2011)
Parochies 155
Locatie
Bisdom Banská Bystrica
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het bisdom Banská Bystrica (Latijn: Dioecesis Neosoliensis, Slowaaks: Banskobystrická diecéza) is een in Slowakije gelegen rooms-katholiek bisdom met zetel in de stad Banská Bystrica. Het bisdom is samen met het aartsbisdom Trnava en de bisdommen Nitra en Žilina suffragaan aan het aartsbisdom Bratislava.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1776 richtte Maria Theresia, koningin van Hongarije, in het noorden van het koninkrijk een bisdom op met zetel in Banská Bystrica. (Hongaars: Besztercebánya) Het bisdom werd suffragaan aan het Aartsbisdom Esztergom. In 1977 werden de Slowaakse gebieden losgemaakt van de Hongaarse kerkprovincies en er werd een Slowaakse kerkprovincie gecreëerd. In 1995 werd Slowakije gedeeld in twee kerkprovincies: Bratislava-Trnava en Košice. Banská Bystrica viel vanaf dat moment toe aan Bratislava-Trnava. In 2008 werd de kerkprovincie Bratislava-Trnava gereorganiseerd en hernoemd tot Bratislava. Tegelijkertijd werd ook de kerkprovincie Košice gereorganiseerd, wat als gevolg had dat het bisdom Banská Bystrica een stuk groter werd.

Kathedraal van Banská Bystrica

Bisschoppen van Banská Bystrica[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roman Catholic Diocese of Banská Bystrica van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.