Bisdom Gibraltar in Europa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Diocese of Gibraltar in Europe
Kathedraal van Gibraltar
Kathedraal van Gibraltar
Basisgegevens
Kerkprovincie Canterbury
Kathedraal Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid
Website http://www.europe.anglican.org
Hiërarchie
Bisschop Robert Innes
Hulpbisschop David Hamid
Statistieken
Parochies 317
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het bisdom Gibraltar in Europa, kortweg bisdom in Europa (Engels: Diocese (of Gibraltar) in Europe) is een anglicaans bisdom met zetel in Gibraltar. Geografisch gezien is dit het grootste bisdom van de Kerk van Engeland, aangezien het zowat een zesde van het aardoppervlak overziet: Europa (met uitzondering van de Britse Eilanden), Marokko, Turkije en het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie.

Als zetel van het bisdom fungeert de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid in Gibraltar. Het bisdom wordt geleid door de bisschop in Europa, bijgestaan door de suffragaanbisschop in Europa. De huidige bisschop is Robert Innes, die werd ingewijd in de kathedraal van Canterbury op 20 juli 2014. Hij zal verblijven te Brussel.[1] Innes volgt Geoffrey Rowell op, die ingewijd werd in de kathedraal van Gibraltar op 1 november 2001. De huidige suffragaanbisschop is David Hamid, die tot bisschop gewijd werd op 17 oktober 2002. Er zijn twee prokathedralen: de Sint-Pauluskathedraal van Valletta, op Malta, en de Heilige-Drievuldigheidskathedraal van Elsene.

Het bisdom maakt deel uit van de kerkprovincie Canterbury. Het bisdom Gibraltar werd ingesteld op 29 september 1842[2] en was destijds verantwoordelijk voor alle anglicaanse vicariaten van Portugal tot aan de Kaspische Zee. Op 30 juni 1980[3] werd het bisdom Gibraltar samengevoegd met de jurisdictie van Noord- en Centraal-Europa (tot dan toe bekleed door de bisschop van Londen via de suffragaanbisschop van Fulham) en hernoemd tot het bisdom Gibraltar in Europa. Het is verdeeld in zeven aartsdiakonaten.

Aartsdiakonaten[bewerken]

Een kaart van het bisdom Gibraltar in Europa. De aartsdiakonaten worden aangeduid in kleuren.