Bisdom Irkoetsk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Епархия Святого Иосифа в Иркутске
Basisgegevens
Land Vlag van Rusland Rusland
Kerkprovincie Moskou
Bisschopszetel Irkoetsk
Hiërarchie
Bisschop Cyryl Klimowicz
Statistieken
Oppervlakte 9.960.000 km²
Bevolking 15.366.000 (2020)
Katholieken 52.725 (2020)
Parochies 49
Locatie
Bisdom Irkoetsk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het bisdom Sint Jozef van Irkoetsk (Latijn: Dioecesis Ircutscanus Sancti Iosephi; Russisch: Епархия Святого Иосифа в Иркутске, Jeparchija Svjatovo Iossifa v Irkutske), of kortweg bisdom Irkoetsk, is een in Rusland gelegen rooms-katholiek bisdom met zetel in de stad Irkoetsk. Het bisdom behoort tot de kerkprovincie Moskou, en is, samen met de bisdommen Saratov en Novosibirsk, suffragaan aan het aartsbisdom Moskou.

Het enorme bisdom strekt zich uit over zes tijdzones. In de steden Jakoetsk en Aldan zijn er gemeenschappen van salesianen actief.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bisdom werd opgericht op 18 mei 1999 door paus Johannes Paulus II als apostolische administratie Oost-Siberië (Siberia Orientale). Daarvoor was het gebied onderdeel van de apostolische administratie Siberië. Op 11 februari 2002 werd met de apostolische constitutie Meridionalem Russiae de administratie verheven tot bisdom.

Bisschoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roman Catholic Diocese of Saint Joseph at Irkutsk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.