Bisdom Münster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bisdom Münster
Ligging van het bisdom in Duitsland
Symbolen
Wapen
Basisgegevens
Kerkprovincie Keulen
Website www.bistummuenster.de
Hiërarchie
Bisschop Felix Genn
Hulpbisschop Dieter Geerlings
Christoph Hegge
Wilfried Theising
Heinrich Timmerevers
Stefan Zekorn
Vicaris-generaal Norbert Kleyboldt
Statistieken
Oppervlakte 15.268 km²
Bevolking 4.269.000 (31.12.2005)
Katholieken 2.037.435 (47,8%)(31.12.2006)
Dekenaten 7
Parochies 682
Portaal  Portaalicoon   Christendom
St. Paulus-Dom in Münster
Bisdommen in de Nederlanden voor 1559

Het Bisdom Münster (Duits: Bistum Münster; Latijn: Dioecesis Monasteriensis) is een rooms-katholiek bisdom met zijn hoofdzetel in de Duitse stad Münster.

Gebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige bisdom omvat de volgende gebieden:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bisdom is in 793 gesticht door Liudger. Tot het bisdom behoorden oorspronkelijk daarom ook een deel van de gebieden waar Liudger heeft gepredikt. In Nederland betrof dat het noordelijke deel van de provincie Groningen en een klein deel van de provincie Friesland.

Tot 1559 omvatte het bisdom ook het grootste deel van de huidige provincie Groningen en de gemeente Achtkarspelen in Nederland, nu in het bisdom Groningen-Leeuwarden en het westelijke deel van Oost-Friesland, nu in het bisdom Osnabrück. Het deel van Oost-Friesland dat tegenwoordig bij Münster hoort maakte historisch deel uit van het bisdom Bremen.

Tot in het begin van de 19e eeuw strekte het gezag van de bisschop van Münster zich ook uit over de Gelderse graafschap Zutphen. Tot aan het einde van het vorstbisdom in 1802 voerde de bisschop van Münster daarbij de titel van heer te Borculo, ook al was de heerlijkheid Borculo tijdens de Tachtigjarige Oorlog aan de macht van de bisschop onttrokken. Vorstbisschop Bernhard von Galen ("Bommen Berend") probeerde in zijn ambtsperiode van 1650 tot zijn dood in 1678 tweemaal tevergeefs het gebied voor het bisdom te herwinnen. Pas in 1821 werden de dioceesgrenzen gelijkgesteld aan de politieke grenzen, waarna de gehele Achterhoek onder het bisdom Utrecht kwam te vallen.

Tot 1803 was er aan de bisschoppelijke stoel van Münster ook het prinsbisdom Münster verbonden. Ook het zogenaamde Nedersticht was verbonden aan Münster. Een deel daarvan is tegenwoordig onderdeel van het bisdom Osnabrück.

Ontkerkelijking[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in het bisdom Münster neemt de ontkerkelijking toe, en het aantal katholieken af. Voorheen was een meerderheid van de bevolking katholiek. Dit was eind 2008 afgenomen tot net iets meer dan twee miljoen (2,008) (bijna 47%). Ook het aantal zondagse kerkbezoekers is sterk verminderd, vooral in de laatste paar jaren. Gingen er in 1995 nog 416.406 katholieken op zondag naar de kerk, in 2008 waren dat er nog maar 253.261, een afname van 39%. Over alle inwoners van het bisdom Münster gemeten (4,326 miljoen) was het zondagse kerkbezoek 6%. Dit is hoger dan in Nederland, waar het zondagse kerkbezoek met 1 % (in 2006) beduidend lager was.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bisdom Münster van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.