Naar inhoud springen

Bisdom Sora-Cassino-Aquino-Pontecorvo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diocesi di Sora-Cassino-Aquino-Pontecorvo
Basisgegevens
Land Vlag van Italië Italië
Kerkprovincie Immediatum
Bisschopszetel Sora
Website diocesisora.it
Hiërarchie
Bisschop Gerardo Antonazzo
Statistieken
Oppervlakte 1.426 km²
Bevolking 152.893 (2004)
Katholieken 151.100 (2004)
Parochies 91 (2004)
Locatie
Bisdom Sora-Cassino-Aquino-Pontecorvo
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het bisdom Sora-Cassino-Aquino-Pontecorvo (Latijn: Dioecesis Sorana-Cassinensis-Aquinatensis-Pontiscurvi; Italiaans: Diocesi di Sora-Cassino-Aquino-Pontecorvo) is een in Italië gelegen rooms-katholiek bisdom met zetel in de stad Sora in de provincie Frosinone. Het bisdom staat als immediatum onder rechtstreeks gezag van de Heilige Stoel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bisdom Sora ontstond in de 3e eeuw en was destijds al een immediatum. Op 27 juni 1818 voegde paus Pius VII met de apostolische consititue De utiliori het bisdom Sora samen met het bisdom Aquino en Pontecorvo. Op 30 september 1986 werd het bisdom door de Congregatie voor de Bisschoppen met het decreet Instantibus votis hernoemd tot bisdom Sora-Aquino-Pontecorvo. Op 23 oktober 2014 werden door paus Franciscus met het Motu Proprio Ecclesia Catholica de 53 tot de abdij van Montecassino behorende parochies in het bisdom ingelijfd, waarop de naam werd veranderd in Sora-Cassino-Aquino-Pontecorvo.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roman Catholic Diocese of Sora-Cassino-Aquino-Pontecorvo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.