Bisdom Terwaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bisdommen in de Nederlanden voor 1559

Het bisdom Terwaan was in de middeleeuwen een katholiek bisdom in Noord-Frankrijk en Vlaanderen, rond de stad Terwaan (Thérouanne). De Latijnse naam was diocesis Tarvennensis seu Morinensis[1]; dit laatste verwijst naar de Romeinse civitas Morinorum, het land van de Morini.

Het bestond uit meer dan twintig decanaten, verdeeld in twee aartsdiakonaten, met onder meer:

  1. Aartsdiakonaat van Morinie, Frankrijk of Artesië: Bonen, Giezene, Alken, Witzand, Frenk, Valkenberg, Heusden, Biomy, Lillaar, Ariën aan de Leie, Sint-Pols-aan-de-Ternas, Helveld, Sint-Omaars (Terwaan (Terenburg))
  2. Aartsdiakonaat van Vlaanderen : Ieper, Belle, Poperinge, Marck, Veurne, Broekburg, Kassel, Sint-Winoksbergen, Diksmuide (Nieuwpoort), Meregem.

In de 16de eeuw werd de stad Terwaan verwoest en ook het bisdom werd opgeheven. Het noordoostelijk deel in Vlaanderen werd het bisdom Ieper, het centrale deel het bisdom Sint-Omaars, het zuidwestelijk deel het bisdom Boulogne.

Bisschoppen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Geschiedenis van Terwaan

Bibliografie[bewerken]

  • Van Werveke, H., Het bisdom Terwaan van den oorsprong tot het begin der veertiende eeuw, Gent, 1924
  • Van Buggenhout, J., Geschiedenis en vernietiging van de stad en bisdom Terwaan : de leti Morini, Flandria Nostra, Torhout, 1981
  • Légendaire de la morinie ou Vies des saints de l'ancien Diocése de Théouranne (Ypres,Saint-Omer, Boulogne), gedrukt bij Berger Frères, 1850 - archief Universiteit Gent (online)