Bisschoppelijk Seminarie Gent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het voormalige seminarie gebouwd door Mgr Stillemans, thans Vlerick Management School.

Bisschoppelijk Seminarie Gent is een rooms-katholiek seminarie in Gent. Er is een Bibliotheek van het Bisdom, een bibliotheek van het Grootseminarie en beiden hebben ook nog eens een archief.

Inleiding[bewerken]

Het idee van de seminaries stamt uit de 16e eeuw en was deel van de contrareformatie. De term stamt van de Engelse kardinaal Reginald Pole. Het Concilie van Trente (1543-1565) schreef de oprichting van seminaries in elk bisdom voor waar geestelijken tot het priesterschap werden gevormd.

Drie locaties[bewerken]

Voorheen werd er les gegeven op verschillende plaatsen, onder andere in de Hiëronymietentenschool in het Geeraard de Duivelsteen. Na het Concilie van Trente werd het in 1569 omgebouwd en plechtige ingewijd als seminarie.

In 1624-1625 verhuisde men naar de noordkant van de kathedraal (Biezekapelstraat) waar men een nieuw seminarie bouwde, waar voorheen het Hof ten Bieze had gestaan. De plannen ervan werden gemaakt door Pieter Huyssens. Het gebouw werd in de 18de eeuw een deel van een groter geheel en werd gebruik als seminarie tot in 1927, voordien had het in 1872 een laatste uitbreiding gekend. Daarna was de vrije basisschool van de Zusters van Liefde (Klein Bavo) er gevestigd. Nu doet het dienst als Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut voor de opleiding van kandidaat-godsdienstleerkrachten, kandidaat-diakens en -pastorale werk(st)ers.

In 1905 besliste men een nieuw seminarie te bouwen aan de Reep, tegenover het Geeraard de Duivelsteen, waar eens de wieg van het Gentse seminarie stond. In 1914 was het gebouw klaar maar werd door de Duitsers ingenomen als kazerne. De Gentenaars spraken over de Hooizolderkazerne, verwijzend naar de familienaam van de Duitse keizer Wilhelm II, Hohenzollern. Van 1918 tot 1925 werd het gebouw zelfs even de Albertkazerne van het Belgisch leger. Vanaf 1927 werd het een seminarie en dit tot 2002. Na restauratie kwam het in gebruik door de Vlerick Management School.

De hoofdoorzaak - van de opheffing - was een dalend aantal seminaristen en het samengaan van de opleiding met andere bisdommen. Hierdoor was het gebouw op de Reep, niet langer houdbaar.

Sinds september 2006 organiseren de bisdommen Antwerpen, Gent, Hasselt en Mechelen-Brussel gezamenlijk een priesteropleiding in het Johannes XXIII-seminarie te Leuven.

Bibliotheek van het seminarie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bibliotheek van het Bisschoppelijk Seminarie Gent voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bestuur[bewerken]

Het bestuur werd waargenomen door een president, meestal een kanunnik van het Sint-Baafskapittel

Oud-leraren[bewerken]

Oud-leerlingen[bewerken]

Externe links en bronnen[bewerken]