Bivakmuts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verschillende draagvormen

Een bivakmuts (ook wel balaclava) is een muts die het hele hoofd afdekt, op het gezicht of de ogen na. In het algemeen wordt onder een bivakmuts verstaan een muts met één grote opening aan de voorzijde voor ogen, neus en soms ook mond, terwijl met een balaclava eerder wordt bedoeld een muts met drie kleine openingen voor beide ogen en de mond.

Bivakmutsen kunnen gebruikt worden als bescherming tegen de winterkou. Ze worden echter ook gebruikt door speciale eenheden van politie en krijgsmacht, door beulen, (bank)overvallers, hooligans/relschoppers en terroristen, waarbij ze functioneren als vermomming om de identiteit van de drager geheim te houden. Autocoureurs en motorrijders dragen vaak ook een dunne bivakmuts die van brandwerend materiaal is gemaakt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bivakmuts werd tijdens de Krimoorlog in 1854 geïntroduceerd om de Britse troepen warm te houden. De Engelse benaming balaclava is ook afkomstig van de plaats Balaklava op het schiereiland. Later behoorde de bivakmuts tot de standaarduitrusting van het Rode Leger en verspreidde de muts zich vervolgens verder door Europa.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bivakmuts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zoek bivakmuts op in het WikiWoordenboek.