Bivakmuts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verschillende draagvormen

Een bivakmuts (ook wel balaclava) is een muts die het hele hoofd afdekt, op het gezicht of de ogen na. In het algemeen wordt onder een bivakmuts verstaan een muts met één grote opening aan de voorzijde voor ogen, neus en soms ook mond, terwijl met een balaclava eerder wordt bedoeld een muts met drie kleine openingen voor beide ogen en de mond.

Bivakmutsen kunnen gebruikt worden als bescherming tegen de winterkou. Ze worden echter ook gebruikt door speciale eenheden van politie en krijgsmacht, door beulen, (bank)overvallers, hooligans/relschoppers en terroristen, waarbij ze functioneren als vermomming om de identiteit van de drager geheim te houden. Autocoureurs en motorrijders dragen vaak ook een dunne bivakmuts die van brandwerend materiaal is gemaakt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bivakmuts werd tijdens de Krimoorlog in 1854 geïntroduceerd om de Britse troepen warm te houden. De Engelse benaming balaclava is ook afkomstig van de plaats Balaklava op het schiereiland. Later behoorde de bivakmuts tot de standaarduitrusting van het Rode Leger en verspreidde de muts zich vervolgens verder door Europa.[1]

De bivakmuts werd ook onderdeel van de 21ste-eeuwse muziekstroming van de Drillrap waarbij de rappers al zwaaiend met messen en onder meer gemaskerd met een bivakmuts rappen. Door het gebruik van deze items wordt vaak gedacht dat deze rappers criminelen zijn.[2] In 2022 kwam de bivakmuts of de balaclava ook op als mode item. Zo schreef het Britse tijdschrift GQ dat de bivakmuts "de musthave van 2022" is.[3] Verschillende beroemdheden als Justin Bieber en A$AP Rocky vertoonden zich al in het openbaar met een bivakmuts. Sinds 2022 wordt het gezichtsmasker door verschillende modemerken verkocht. De modieuze bivakmutsen zijn vaak gemaakt van mohair, kasjmier en andere zachte garens.[4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Warisboring.com - Why Eastern European soldiers wear ski masks (geraadpleegd 28 februari 2019)
  2. 'Rappen over pistolen betekent niet dat je ze gaat gebruiken'. RTL Nieuws (11 december 2020). Geraadpleegd op 14 april 2022.
  3. (en) Condé Nast, The balaclava is 2022's must-have item, but why? And…why?. British GQ (3 februari 2022). Geraadpleegd op 14 april 2022.
  4. Jonas Kooyman, Waarom zien modieuze stedelingen eruit als bankovervallers?. NRC Handelsblad. Geraadpleegd op 14 april 2022.
Zie de categorie Bivakmuts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zoek bivakmuts op in het WikiWoordenboek.