Björn Soenens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Björn Soenens (Roeselare, 25 april 1968) is een Vlaams journalist van de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie.

Soenens studeerde vertaalkunde aan de Hogeschool Gent en volgde nadien een master internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen.

Loopbaan[bewerken]

Hij begon zijn loopbaan bij de openbare omroep in 1991 bij Radio 2 West-Vlaanderen. Na een jaar stapte hij over naar radionieuws en -duiding. In 1995 werd hij reporter voor Het Journaal en Terzake. Van 1999 tot 2003 werkte Soenens voor Koppen, waarna hij terugkeerde naar Het Journaal als eindredacteur, chef algemene verslaggeving, chef nieuws en chef buitenland. Hij wordt vaak sinds 2008 "Amerikawatcher" genoemd.[1] In 2010 kreeg Soenens de Dexia Persprijs voor zijn radiorubriek "De Amerikawatcher" in De Ochtend op Radio 1. Zijn documentaire Stemmen uit Iowa voor Canvas uit 2012 werd genomineerd voor een AIB Award in Londen.[1] Hij verricht ook werk als inleesstem.

Hij was tussen 8 november 2013 en 6 september 2016 hoofdredacteur van Het Journaal. In die hoedanigheid kreeg hij kritiek te verwerken van bovenaf én onderuit.[2]

Sinds 20 januari 2017 is Soenens de VRT-correspondent in de Verenigde Staten.

Zijn journalistieke werk wordt volgens De Morgen gekenmerkt door een overdreven missioneringsdrang[3]. Zo introduceerde hij in 2014 de term "constructieve journalistiek" bij de VRT[4]. Daarover was hij een veelgevraagd spreker bij de openbare omroepen in Nederland, Zweden, Denemarken, en Zwitserland. Hij hield een pleidooi voor journalistiek met meer (historische) context en minder "hijgerigheid".

Personalia[bewerken]

Soenens woonde tot zijn verhuis naar de Verenigde Staten in Gent. Hij is getrouwd, en vader van een zoon en een dochter.

Bibliografie[bewerken]

  • 1995 · Eiland op drift
  • 2010 · Blijven proberen, Obama!
  • 2012 · Amerika: een biografie van dromen en bedrog
  • 2016 · Amerika - De droom op drift
  • 2018 · Dagen zonder Trump - Berichten uit Amerika

Trivia[bewerken]

In 2017 deed Soenens mee aan De Slimste Mens ter Wereld