Bjarke Ingels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bjarke Ingels
Ingels in 2015 tijdens een persconferentie in Frankfurt am Main
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Denemarken Denemarken
Geboortedatum 2 oktober 1974
Geboorteplaats Kopenhagen
Beroep Architect
Werken
Praktijk Bjarke Ingels Group
Belangrijke gebouwen Sluishuis (Amsterdam)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Bjarke Bundgaard Ingels (Kopenhagen, 2 oktober 1974) is een Deens architect en oprichter en partner van de Bjarke Ingels Group (BIG).

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Studie[bewerken | brontekst bewerken]

Ingels werd geboren in 1974 in Kopenhagen. Zijn vader was ingenieur, zijn moeder tandarts[1]. Oorspronkelijk wilde hij striptekenaar worden, maar koos uiteindelijk voor de studie architectuur aan de Koninklijke Deense Kunstacademie. Daarnaast studeerde hij aan de Escola Tècnica Superior d'Arquitectura in Barcelona. In 1999 keerde hij terug naar Kopenhagen en haalde zijn diploma[2]. In het derde jaar van zijn studie in Barcelona won hij zijn eerste competitie als architect[3].

Vroege carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ingels begon zijn carrière in 1998 bij het Rotterdamse OMA (Office for Metropolitan Architecture)[4], het bureau van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. In 2001 keerde hij terug naar Kopenhagen om samen met oud-OMA collega Julien de Smedt het bureau PLOT op te richten. Een belangrijk vroeg werk was het huizenblok VM Houses (2005) in de Kopenhaagse wijk Ørestad, geïnspireerd door het werk van Le Corbusier.

Bjarke Ingels Group[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 richte Ingels zijn eigen bureau op: Bjarke Ingels Group (BIG)[5]. Een van de eerste grote projecten was het 25-meter hoge Mountain Dwellings (2008)[6], op dezelfde plek waar PLOT eerder VM Houses bouwde. Dit project won meerdere prijzen, waaronder de World Architecture Festival Housing Award (2008), Forum AID Award (2009) en de MIPIM Residential Development Award. Op dezelfde plek ontwikkelde BIG later ook 8 House, destijds het grootste private ontwikkelproject in Scandinavië.

Internationale focus[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de jaren tien van de eenentwintigste eeuw deed BIG steeds meer internationale projecten. In 2010 ontwierp BIG het Deense paviljoen voor de Wereldexpositie in Shanghai. In 2012 verhuisde Ingels naar New York[1] om te werken aan het project VIA 57 West, een huizenblok in de vorm van een pyramide dat in 2016 werd opgeleverd. In 2013 opende het door BIG herontworpen Deens Maritiem Museum in Helsingør, in de buurt van het Kronborg kasteel.

Selectie van werken[bewerken | brontekst bewerken]

8 House in Kopenhagen (2010)