Bléharies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bléharies
Deelgemeente in België Vlag van België
Bléharies
Bléharies
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Henegouwen Henegouwen
Gemeente Brunehaut
Coördinaten 50° 31′ NB, 3° 25′ OL
Overig
Postcode 7620
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Bléharies is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van Brunehaut. Bléharies is de hoofdplaats van de fusiegemeente; het gemeentehuis staat in deze deelgemeente.

Bléharies

De relatief kleine deelgemeente ligt tegen de Franse grens. De Schelde vormde vroeger kronkelend de oostgrens van de deelgemeente, en stroomt via Bléharies België binnen. Het tracé van de rivier werd rechtgetrokken, voor het laatst in 1974, zodat deze nu voor een deel door het grondgebied zelf stroomt.

Bléharies wordt doorkruist door de N507 van Doornik naar Saint-Amand-Les-Eaux en Valenciennes, langs de Schelde. Het dorp heeft een Scheldebrug, op de weg van Rongy naar Laplaigne. Het dorpscentrum ligt op enkele honderden meter van de Schelde, op linkeroever, langs deze weg. Een deel van de bebouwing ligt langs de N507 en de Schelde in de buurt van de brug. In het zuiden sluit lintbebouwing aan op het centrum van de Franse gemeente Maulde.

De kerk, de Église Saint-Aybert, dateert uit 1926 en is ontworpen door architect Henri Lacoste.

In 1992 vormde Bléharies het decor voor de aflevering Maigret chez les Flamands uit de televisieserie Maigret met Bruno Cremer.[1]