Blaar (Tongeren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blaar
Gehucht in België Vlag van België
Blaar (België)
Blaar
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Tongeren Tongeren
Coördinaten 50° 47′ NB, 5° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,66 km²
Inwoners
(2017)
170
(64 inw./km²)
Hoogte 85-102 m
Detailkaart
Blaar (Limburg)
Blaar
Locatie in Limburg (België)
Foto's
Blaarmolen
Blaarmolen
Portaal  Portaalicoon   België

Blaar (Limburgs: Bloar) is een gehucht van Tongeren, een gemeente in de Belgische provincie Limburg. Het gehucht heeft een oppervlakte van 2,66 km² en telde 170 inwoners in 2017.[1][2]

Het gehucht bevindt zich in het oosten van de gemeente Tongeren en is gelegen op zo'n twee kilometer ten oosten van het Tongerse stadscentrum. Ten noorden van Blaar lopen de uitvalswegen naar Maastricht (N79b) en Wezet (N618). Het Landschapspark van de Oostelijke Jeker strekt zich uit ten zuiden van het gehucht.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1235 werd al melding gemaakt van de molendinum de Blale later vermeld als Blole en Blalo.[3] Dit toponiem bestaat uit twee elementen: bla en lo. Het element bla is verwant aan blazen of wind. Het suffix -lo is afkomstig van het Germaanse *lauhaz en betekent open plek in een bos of bosje op hoge zandgrond. Doorheen de eeuwen is Blalo verbasterd tot Blaar.[4]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Blaar was een van de stedelijke buitingen die vanaf de 12e eeuw tot de Tongerse stadsvrijheid behoorden. In 1795 werd deze stadsvrijheid afgeschaft en vervangen door een kantonnale municipaliteit. In tegenstelling tot de meeste plaatsen uit de oude stadsvrijheid werd Blaar in 1800 geen onafhankelijke gemeente, maar werd het gehucht een onderdeel van de gemeente Tongeren.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Blaar is gelegen op de scheiding tussen Droog- en Vochtig-Haspengouw. De hoogte varieert tussen 85 en 102 meter. De kern van het gehucht ligt aan de voet van een heuvelrug nabij de Jeker.

Een groot deel van het grondgebied wordt ingenomen door het Landschapspark van de Oostelijke Jeker, ook gekend als De Kevie. Het park wordt vooral gekenmerkt door moerassige laagten en omvat onder andere rietlanden, hooilanden en elzenbroekbossen.

Ten zuiden van het gehucht, nabij de grens met Nerem en het bedrijventerrein Overhaam, ligt een tweede heuvelrug tussen de Oude Jeker en de Ezelsbeek. Het landschap is er open en de lemige bodem is geschikt voor akkerbouw.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Berg, Mal, Nerem, Tongeren

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]