Black-out (geheugen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een black-out is een tijdelijke stoornis van de hersenen. De informatie uit het kortetermijngeheugen wordt dan niet doorgegeven aan het langetermijngeheugen. Met andere woorden: bij een black-out kan men zich niet meer herinneren wat er gebeurd is. Indien dit vaker optreedt, kan het schadelijk zijn voor de hersenen. Ook wanneer men dingen tijdelijk vergeet, wordt dit een black-out genoemd.

Oorzaken[bewerken | brontekst bewerken]

Alcohol[bewerken | brontekst bewerken]

Een black-out kan optreden door bij één gelegenheid heel veel alcohol te drinken. Het gevolg is dat men zich later (meestal de volgende ochtend) niets meer kan herinneren van wat er tijdens het drinken is gebeurd. Alcoholisten kunnen de neiging hebben black-outs te verdoezelen door middel van confabulaties; die neiging is ook een van de symptomen van het Syndroom van Korsakov. Het kan ernstige gevolgen hebben voor die persoon zelf, alsook voor derden die daardoor getroffen en in hun aanzien geschaad kunnen worden.

Grote versnelling[bewerken | brontekst bewerken]

De term wordt ook gebruikt voor een tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen of het bewustzijn ten gevolge van blootstelling aan grote g-krachten.