Black History Month

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Black History Month (BHM) is een jaarlijkse herdenking van sleutelfiguren en belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Afrikaanse diaspora.[1]

Canada/Verenigde Staten[bewerken]

De Black History Month wordt elk jaar in februari gevierd in Canada [2] en de Verenigde Staten.[3]

De BHM ook bekend als "Afro-American History Month" werd voorafgegaan door de 'Negro History Week' , die werd gevierd in de tweede week van februari. Deze viering van de "zwarte" geschiedenis in de Verenigde Staten werd in 1926 geïnitieerd door de Amerikaanse historicus, Carter G. Woodson, die hiermee het grote publiek wilde wijzen op de bijdrage die Afro-Amerikanen hebben geleverd aan de geschiedenis van het land. Woodson koos februari omdat Abraham Lincoln, Frederick Douglass en Langston Hughes deze maand werden geboren. Voor de invoering van Black History Month werd de geschiedenis en tradities van de zwarte bevolking nauwelijks behandeld in geschiedenisboeken. De weergave van zwarte mensen in geschiedenisboeken bleef ook beperkt tot hun lage sociale status.

De BHM blijft echter een controversieel evenement. Veel radicale / nationalistische "zwarte" groepen, zoals de Nation of Islam, hebben de Black History Month bekritiseerd.

Europa[bewerken]

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt de Black History Month in oktober gevierd.[4] Ook in Duitsland wordt Black History Month sinds het begin van de jaren negentig in verschillende steden in februari gevierd.[5] Aanvankelijk deed einde jaren 2000 in Nederland Black History Month ook haar intrede. Als opvolger van BHM wordt sinds 2016 in de maand oktober Black Achievement Month gevierd.

Externe Links[bewerken]