Black Isle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzich over de baai

Black Isle is een schiereiland aan de oostkust van het Schotse graafschap Ross and Cromarty. Op The Black Isle liggen de stad Cromarty en de dorpen Conon Bridge, Muir of Ord, Munlochy, Avoch, Rosemarkie, Fortrose, Tore, North Kessock en Culbokie. Dingwall was vroeger de Schotse hoofdstad voor de Vikingen.

Vroeger was het schierland vanuit Inverness met een veerboot te bereiken. In 1976 werd begonnen met de bouw van een brug, die ruim 1km lang moest worden, en waar passagiersschepen onderdoor konden varen. In 1982 was de brug klaar.

Rosemarkie ontstond al rond het jaar 500. Er was een nonnenklooster en later kwam daar de zetel van de bisschop van Ross.

Bezienswaardig[bewerken]

Redcastle
  • Redcastle, de ruïne van een kasteel. Hier stond in de 12de eeuw reeds een van de oudste huizen van Schotland. Van 1492 - 1790 was het land van de clan Mackenzie. Zij lieten er in 1641 een nieuw kasteel bouwen, waarvan nu slechts een ruïne over is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door het leger gebruikt. Nadien is het niet meer bewoond geweest.
  • Kilcoy was ook een kasteel van de familie Mackenzie. Het werd in 1611 gebouwd en bleef in de Mackenzie-familie tot 1883, toen Sir Evan Mackenzie overleed en zijn oudste dochter het kasteel erfde. In 1891 werd het kasteel, dat toen erg vervallen was, gerestaureerd. De tuinen worden regelmatig opengesteld.
  • Castle Stuart en de ernaast gelegen Castle Stuart golfbaan, waarvan acht holes aan zee liggen. Door de grote hoogteverschillen heeft men vanaf de baan uitzicht over de baai, de brug en Fort George. Bij het einde van hole 3 staat de Chanonry-vuurtoren. Naast het kasteel staat het art-deco-clubhuis, dat door zijn ronde vorm een panoramisch uitzicht biedt. In 2013 wordt hier het Schots Open van de Europese Tour gespeeld.
  • Fort George, gebouwd in het midden van de 17de eeuw. Vroeger verdedigde het fort de stad, tegenwoordig is het de kazerne van de Black Watch.[1]
  • Tuimelaars, een kolonie van ongeveer 150 dolfijnen, regelmatig te zien vanaf Chanonry Point.