Black Mirror (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Black Mirror
Genre Sciencefiction, thriller, drama, satire, anthologie
Bedenker Charlie Brooker
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Productie
Producent Endemol
Productiebedrijf Zeppotron
Uitzendingen
Afleveringen 13
Seizoenen 3
Zender Channel 4
Netflix
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Charlie Brooker, de maker van Black Mirror

Black Mirror is een Britse televisieserie gemaakt door Charlie Brooker. De serie wordt geproduceerd door Zeppotron voor Endemol. In november 2012 won Black Mirror een internationale Emmy voor beste tv-film of miniserie.

Elke aflevering van Black Mirror heeft een andere cast en een losstaande verhaallijn, waarmee het een zogeheten anthologieserie is. Overkoepelend thema vormen de snelle technologische ontwikkelingen in de 21e eeuw, mogelijke verdere ontwikkelingen en hoe deze de werkelijkheid beïnvloeden. Brooker omschrijft de serie als een zoektocht naar de bijwerkingen van de "drug" die technologie zou zijn.[1] De serie wordt verder vaak omschreven als donker en satirisch.

Het eerste seizoen bestond uit drie afleveringen en werd uitgezonden op Channel 4 in december 2011; de dvd kwam uit op 27 februari 2012. Op 12 juli 2012 werd aangekondigd dat er een tweede seizoen zou worden gemaakt, dit seizoen werd uitgezonden in februari 2013. Vanaf januari 2014 waren de eerste afleveringen ook bij de VPRO op Nederland 2 te zien.[1] Op 16 december 2014 werd een kerstspecial met als titel White Christmas uitgezonden. Het derde seizoen, bestaande uit zes afleveringen, werd op 21 oktober 2016 op Netflix gezet. Netflix nam de uitzendrechten over van Channel 4.

De Amerikaanse acteur Robert Downey jr. kondigde aan de aflevering The Entire History of You te willen uitwerken tot een speelfilm.[2]

Afleveringen[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

De drie afleveringen van het eerste seizoen werden uitgezonden op 4, 11 en 18 december 2011.

The National Anthem[bewerken]

De fictieve Britse prinses Susannah wordt ontvoerd. De kidnapper dreigt haar te vermoorden, tenzij de Britse premier live op televisie geslachtsgemeenschap heeft met een varken.

Deze aflevering werd geschreven door Charlie Brooker en geregisseerd door Otto Bathurst. Hoofdrollen voor Rory Kinnear, Lindsay Duncan, Tom Goodman-Hill, Donald Sumpter, Lydia Wilson, Allen Leech, en Anna Wilson-Jones.[3]

15 Million Merits[bewerken]

In een satire op grote amusementsshows zien we een dystopische samenleving waarin mensen, allen gekleed in vrijwel identieke grijze trainingspakken de hele dag op hometrainers trappen om merits (verdiensten), een vorm van virtuele valuta, te verdienen. Mensen spenderen hun tijd aan het spelen van computerspelletjes, of al fietsend op de hometrainer kijken naar talentenjachten, filmkomedies en pornofilms. Ook worden de merits ingezet om accessoires te kopen voor computeravatars.

Deze aflevering werd geschreven door Charlie Brooker en Konnie Huq en geregisseerd door Euros Lyn. Hoofdrollen voor Daniel Kaluuya, Jessica Brown Findlay, Paul Popplewell, Rupert Everett, Julia Davis, en Ashley Thomas.[4]

The Entire History of You[bewerken]

We zien een wereld waarin bijna alle mensen een implantaat bij hun oor hebben, waarin al hun audiovisuele herinneringen worden opgeslagen. Deze herinneringen kunnen te allen tijde in het eigen hoofd, of op een beeldscherm, terug worden afgespeeld. Dit wordt een 'redo' genoemd.

Deze aflevering werd geschreven door Jesse Armstrong en geregisseerd door Brian Welsh. Hoofdrollen voor Toby Kebbell, Jodie Whittaker, Tom Cullen, en Jimi Mistry.[5]

Seizoen 2[bewerken]

De drie afleveringen van het tweede seizoen werden uitgezonden op 11, 18 en 25 februari 2012.

Be Right Back[bewerken]

Martha en Ash zijn een jong stel met een huis op het platteland. Als Ash omkomt bij een verkeersongeluk wijst Martha's vriendin Sarah erop dat er een nieuwe dienst beschikbaar is die op basis van iemands profiel op de sociale media een virtuele kloon van een persoon kan maken. Martha is eerst in verwarring, maar als ze toch wordt ingeschreven heeft ze "haar man" iets belangrijks te vertellen.

Deze aflevering werd geschreven door Charlie Brooker en geregisseerd door Owen Harris. Hoofdrollen voor Hayley Atwell, Domhnall Gleeson en Claire Keelan.[6]

White Bear[bewerken]

Een vrouw wordt wakker op een stoel in een slaapkamer, maar kan zich niet meer herinneren wie ze is en hoe ze daar terecht is gekomen. Op de televisieschermen in het huis staat een vreemd symbool. Als ze naar buiten loopt maken continu mensen filmpjes van haar met hun mobiele telefoons. Dan komt er een man met een bivakmuts met het symbool erop die haar bedreigt met een jachtgeweer.

Deze aflevering werd geschreven door Charlie Brooker en geregisseerd door Carl Tibbetts. Hoofdrollen voor Lenora Crichlow, Michael Smiley, en Tuppence Middleton.[7]

The Waldo Moment[bewerken]

Jamie Salter is een gefaalde komiek die het stemmetje en de bewegingen van een blauwe, geanimeerde beer genaamd Waldo doet. Als Waldo interviewt hij politici en andere bekende personen die denken dat het voor een kinderprogramma is, terwijl het eigenlijk grove humor voor volwassenen is. Aangezien Waldo erg populair is willen de producenten verdergaan, Salter is daar niet onverdeeld gelukkig mee. Als plots een politicus vanwege een seksschandaal opstapt vindt er een tussentijdse verkiezing plaats in het (fictieve) stadje Stentonford. De producent van Waldo, Jack Napier, stelt voor om de animatiebeer mee te laten doen aan die verkiezingen.

Deze aflevering werd geschreven door Charlie Brooker en geregisseerd door Bryn Higgins. Hoofdrollen voor Daniel Rigby, Jason Flemyng, en Chloe Pirrie. [8] Het idee was oorspronkelijk bedacht voor het televisieprogramma Nathan Barley uit 2005.

Kerstspecial[bewerken]

De kerstspecial werd uitgezonden op 16 december 2014.

White Christmas[bewerken]

Twee mannen, Joe Potter (Rafe Spall) en Matt Trent (Jon Hamm) bevinden zich in een kleine buitenpost te midden van een sneeuwrijke wildernis. Joe wordt wakker op eerste kerstdag en ziet dat Matt een kerstdiner aan het bereiden is. Matt probeert Joe over te halen te vertellen waarom hij op de baan in de buitenpost terecht is gekomen, maar Joe wil dat niet. Dan begint Matt zijn eigen verhalen te vertellen, eerst over zijn hobby als datingcoach en daarna over zijn baan in een technologiebedrijf. Tot slot vertelt ook Joe zijn verhaal.

Deze special werd geschreven door Charlie Brooker en geregisseerd door Carl Tibbetts. Hoofdrollen voor Jon Hamm, Oona Chaplin en Rafe Spall.[9]

Seizoen 3[bewerken]

De zes afleveringen van het derde seizoen werden op 21 oktober 2016 op Netflix geplaatst.

Nosedive[bewerken]

Geregisseerd door Joe Wright, geschreven door Charlie Brooker, Rashida Jones en Mike Schur. Hoofdrollen voor Bryce Dallas Howard, Alice Eve, James Norton en Cherry Jones.

Playtest[bewerken]

Geregisseerd door Dan Trachtenberg, geschreven door Charlie Brooker. Hoofdrollen voor Wyatt Russell, Hannah John-Kamen, Wunmi Mosaku en Ken Yamamura.

Shut Up and Dance[bewerken]

Geregisseerd door James Watkins, geschreven door Charlie Brooker en William Bridges. Hoofdrollen voor Alex Lawther en Jerome Flynn.

San Junipero[bewerken]

Geregisseerd door Owen Harris, geschreven door Charlie Brooker. Hoofdrollen voor Gugu Mbatha-Raw en Mackenzie Davis.

Men Against Fire[bewerken]

Geregisseerd door Jakob Verbruggen, geschreven door Charlie Brooker. Hoofdrollen voor Malachi Kirby, Madeline Brewer, Ariane Labed, Sarah Snook en Michael Kelly.

Hated in the Nation[bewerken]

Geregisseerd door James Hawes, geschreven door Charlie Brooker. Hoofdrollen voor Kelly Macdonald, Faye Marsay en Benedict Wong.

Externe links[bewerken]