Black Mountain (Australian Capital Territory)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Black Mountain
de Black Mountain met de Black Mountain Tower gezien vanaf het Lake Burley Griffin
de Black Mountain met de Black Mountain Tower gezien vanaf het Lake Burley Griffin
Hoogte 812 m
Coördinaten 35° 16′ ZB, 149° 6′ OL
Ouderdom gesteente Siluur
Black Mountain (Australisch Hoofdstedelijk Territorium)
Black Mountain
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Black Mountain (Nederlands: Zwarte berg) is een kleine berg van 812 m hoog bij de Australische hoofdstad Canberra binnen de grenzen van het ACT. De berg ligt op de noordoever van het Lake Burley Griffin ten westen van het stadscentrum van Canberra. Hij is voornamelijk bedekt met het inheemse bushland en wordt beschermd door het Canberra Nature Park, meer precies het Black Mountain Reserve.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De Black Mountain werd oorspronkelijk de 'Black Hill' genoemd op hetzelfde moment dat de Red Hill zijn naam kreeg. Dit verklaart waarom de berg nu niet bekendstaat als Mount Black, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij Mount Ainslie en Mount Majura.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Boven op de Black Mountain staat de Black Mountain Tower, een televisietoren van zo'n 195 m van waaruit men kan uitkijken over Canberra en het omliggende gebied. De toren is bereikbaar via de Black Mountain Drive; de toren en de weg behoren niet tot het beschermde gebied van het Canberra Nature Park.[1] Op de oostzijde van de berg bevinden zich de nationale botanische tuinen van Australië en de CSIRO. Nog verder oostwaarts ligt de hoofdcampus van de Australian National University in de wijk Acton.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Black Mountain (Australian Capital Territory) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.