Black Pearl (schip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Black Pearl)
Ga naar: navigatie, zoeken

The Black Pearl is een fictief piratenschip dat voorkomt in de films Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, Pirates of the Caribbean: At World's End, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides & Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge. Het schip behoort oorspronkelijk toe tot Captain Jack Sparrow, maar deze is ook tweemaal in bezit geweest van Jack's rivaal Captain Hector Barbossa.

De Black Pearl

Geschiedenis[bewerken]

The Black Pearl is een schip wat zijn oorsprong vind onder de naam Wicked Wench, en behoorde toe aan Captain Jack Sparrow toen deze nog in dienst was van de Britse Oost-Indische Compagnie. Wanneer Jack Sparrow de opdracht krijgt van zijn supervisor Lord Cutler Beckett van de Britse Oost-Indische Compagnie om een ''speciale'' lading te vervoeren naar The Island of New Avalon in de bahama's komt Jack erachter dat er in de houten kratten die aan boord zijn geladen slaven bevinden, en laat deze vrij op The Island of Kerma aan de westkust van Afrika. Toen Beckett er achter kwam, gaf hij een order om de Wicked Wench naar de bodem van de zee te sturen en brandde Jack Sparrow met een smeedijzer tot piraat, welke gekenmerk staat als een letter P als brandwond op zijn rechter pols.

Niet veel later maakt Jack Sparrow een deal met Davy Jones, deze deal bevatte als Davy Jones de Wicked Wench liet herrijzen van de zeebodem, hij 13 jaar later zijn ziel aan Davy Jones zou geven om 100 jaar op zijn schip te werken. Jack doopte het schip om tot The Black Pearl vanwege de zwarte kleur die het schip had gekregen van zijn tijd op de zeebodem.

The Black Pearl was twee jaar in bezit van Captain Jack Sparrow waarna er muiterij gepleegd werd onder de leiding van zijn eerste stuurman Hector Barbossa, zij lieten jack vervolgens achter op een onbewoond eiland en voer daarna door naar zijn thuishaven waar zij zochten naar de legendarische schat van Hernán Cortés. Hierbij is het schip in handen gekomen van Barbossa, nadat de bemanning na aankomt op Isla de Muerta de legendarische schat aantroffen werd de complete bemanning die ook maar 1 stuk goud uit de kist had gehaald vervloekt. Een ieder die een goudstuk uit deze kist had weg genomen werd gedoemd om te leven tussen leven en dood, Wel de stervende hongerdood ondergaan maar niet kunnen sterven, sterven van de dorst maar niet kunnen overlijden, ieder stuk eten dat in de mond verdween meteen as werd. Dit werd allemaal meer te duidelijk als deze personen zich in het maanlicht bevonden en er niets meer overbleef dan een paar botten die een skelet vormde gedoemd om door te varen tot in de eeuwigheid. Deze vloek trof zelfs The Black Pearl, die vanaf het moment dat de vloek in werking trad in complete en dichte mist werd gehuld, mede door zijn verdwijning in de mist kon Barbossa met The Black Pearl jaren lang nederzettingen en schepen overvallen zonder gepakt te worden, het schip kon immers in de dichte mist nooit gevonden worden.

Niet lang daarna kwam de bemanning erachter (nadat het meeste goud al was uitgegeven) dat zij de vloek kunnen opheffen door alle goudstukken (met een klein bloedoffer) terug in de kist te stoppen.

In Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl valt The Black Pearl onder leiding van Captain Hector Barbossa Port Royal aan, heeft de bemanning alle stukken goud (op 1 na..) al terug in de kist weten te krijgen maar er mist er nog 1. Deze bevind zicht in Port Royal in het bezit van Elizabeth Swann. Na een grote rampage nemen de piraten Elizabeth Swann gevangen komt het goudstuk weer in bezit van Barbossa die verder zeil zet naar Isla de Muerta samen met Elizabeth Swann om de vloek op te heffen. Jack Sparrow is zich intussen van bewust dat Barbossa met zijn schip onderweg is na Isla De Muerta en zet de achtervolging in, hij zit immers al 10 jaar lang achter barbossa aan om wraak te nemen en zijn schip weer terug te claimen. Jack vordert van de Royal Navy het ''snelste schip van de Caribbean'' de Interceptor. Wanneer Elizabeth samen met het goudstuk ontsnapt aan de aanwezigheid van de bemanning van The Black Pearl aan boord van de Interceptor zet Barbossa met zijn bemanning de achtervolging in en al snel blijkt dat niet de Interceptor maar The Black Pearl het snelste schip van de Caribbean en de Interceptor word al heel snel achterhaalt, waarna de Interceptor het uiteindelijk moet afleggen aan The Black Pearl en tot zinken gebracht. Aan het einde van de film verslaat Jack Sparrow Barbossa door de vloek op te heffen en barbossa neer te schieten, waarmee de vloek word opgeheven en de mist rondom The Black Pearl vervaagd en het weer een normaal schip word, Jack claimt zijn schip terug en is zo na 10 lange jaren weer Captain op The Black Pearl.

In Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest zijn er ondertussen 13 jaar gepasseerd van het punt waarop Davy Jones The Black Pearl heeft laten herrijzen uit de golven. Een oud bemanningslid van Jack die nu onderdeel is van de bemanning van Davy Jones komt om hem te herinneren aan de deal die hij gemaakt heeft met Jones. Jack Sparrow voelt er weinig voor om 100 jaar op het schip van Jones te gaan werken en probeert zich in allemaal bochten te wringen om het te ontlopen. Uiteindelijk is Davy Jones het zat en vuurt met kanonsschoten een lamp en een paar ramen uit de kajuit van The Black Pearl waarop Jack vlucht The Black Pearl is immers het snelste schip in de caribbean en al snel raakt Davy Jones achterop waarop hij The Kraken af stuurt op Jack Sparrow en The Black Pearl welke uiteindelijk door de golven word verslonden en terug naar de bodem van de zee word gestuurd. Jacks bemanning heeft zonder dat Jones het in de gaten heeft weten te ontsnappen via een roeiboot waarna Davy Jones eindigt met de woorden: Jack Sparrow you're death is settled (Jack Sparrow je schuld is voldaan.)

In Pirates of the Caribbean: At Worlds End treffen we Jack en The Black Pearl aan in Davy Jones Locker (het dodenrijk waar iedereen naar gaat als je sterft op zee) waar het schip ligt midden in een woestijn. Jack begint stillaan gek te worden en te hallicuneren. The Black Pearl heeft ondertussen veel van haar glorie verloren, Gebroken ramen in de kajuit, kapotte geschutspoorten, een kapotte lamp en veel houtschade (allemaal veroorzaakt door Davy Jones toen jack op de vlucht sloeg). Uiteindelijk weet jack het voor elkaar te krijgen dat het schip door honderden krabben word gedragen richting de zee in het dodenrijk en het schip via een duin afglijdt richting het water. De bemanning van Jack Sparrow is ondertussen afgereisd naar het dodenrijk om Jack te redden van de dood onder leiding van zijn rivaal Hector Barbossa en komen hem tegen op het punt dat The Black Pearl van de duin afglijdt. Jack en Barbossa zijn gedoemd om samen te werken om terug te keren uit het rijk der doden. Omdat twee kapiteins op een schip te veel is hebben Jack en Barbossa ook heel de tijd ruzie en discussies over wie de leider is. The Black Pearl komt uitendelijk samen met de bemanning terug in de wereld van der levenden en zijn zo ontsnapt aan Davy Jones Locker. Niet veel langer daarna komt The Black Pearl samen met Jack en Barbossa in een ware zeeslag midden in een Maelstrom (een draaikolk) met the Flying Dutchman het schip van Davy Jones en de Endavour, schip van de Royal Navy. The Black Pearl overleeft deze zeeslag en doet nog steeds eer aan zijn naam ''Het onverslaanbare schip'' Davy Jones word verslagen samen met de leider van de Royal Navy en Jack is dus een vrij man om te gaan en staan waar die weer wilt. Terwijl Jack en Barbossa het lijken bijgelegd te hebben gaat Jack van boord bij de eerstvolgende haven die ze tegenkwamen om zich te voldoen aan vrouwelijk schoon en drank waarbij Barbossa besluit om erop uit te gaan varen en Jack achter te laten, Wederom steelt Barbossa het schip van Jack en weer blijft Jack Sparrow met lege handen achter, hij vaart uiteindelijk in een kleine sloep de haven uit op en zal dus opnieuw een manier moeten zien te vinden om The Black Pearl weer in zijn bezit te krijgen.

In Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides komt The Black Pearl niet in beeld. halverwege het verhaal verteld Barbossa aan Jack (wie elkaar weer zijn tegengekomen) dat het schip is gekelderd door Blackbeard (Edward Teach) een beruchte piraat die alle piraten vrezen. Hoe Blackbeard de macht over het schip verkreeg, dat alles begin te kraken, het wand begon te leven en het schip zich totaal tegen Barbossa keerde, Barbossa was genoodzaakt zijn rechterbeen af te hakken door te ontsnappen aan wat Blackbeard van plan was wat uiteindelijk ook gelukt is. Blackbeard houd de Black Pearl in een Fles in zijn kajuit als prijs waar een bewegende ''levende'' Black Pearl in bevind. Jack komt uiteindelijk in bezit van deze fles waarna Barbossa wraak heeft genomen op Blackbeard en hem doorklieft heeft met een vergiftigd zwaard. Barbossa claimt uiteindelijk het schip van Blackbeard The Queens Anns Revenge en vertrekt uiteindelijk met dit schip jack alleen achterlatend met de fles met The Black Pearl erin.

In Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge zie je hoe Jack Sparrow in het verleden een einde maakte aan het leven van Captain Salazar terwijl hij zeilde op The Black Pearl en dat jack het schip op 1 of andere manier uit de fles heeft weten te krijgen en de strijd aangaat tegen de dode Captain Salazar die heeft weten te ontsnappen uit de Duivelse Bermuda Driehoek. Aangezien deze film pas eind Mei 2017 uitkomt en er nog verder niet veel meer informatie bekend is over The Black Pearl word deze pagina nog verder uitgebreid over de 5de film zodra er meer bekend word over het plot.

Bewapening[bewerken]

De Pearl is redelijk tot goed bewapend. Het schip heeft 32 kanonnen, waarvan 18 op het kanonnendek en 14 op het bovendek. Het schip heeft geen kanonnen op de boeg en achtersteven, wat vrij ongebruikelijk is voor een piratenschip.

In werkelijkheid[bewerken]

In de eerste film is The Black Pearl nagebouwd op een groot vrachtschip waarop alleen enkele delen van het schip waren aangebracht en de rest via computer animatie toegevoegd.

Voor de Tweede en Derde film is er een echt schip gebouwd die zeewaardig was om scene's op zee te kunnen schieten, dit schip weliswaar niet op een echte schaal nagebouwd als een echt schip maar in kleinere vorm.

Trivia[bewerken]

  • Over The Black Pearl word beweerd dat het een onverslaanbaar en het snelste schip van de Caribbean is.
  • Hoewel van The Black Pearl word beweerd dat het een onverslaanbaar schip is lukt het Blackbeard om het schip te kelderen en het in zijn bezit te nemen als prijs in miniatuurvorm.

Referenties[bewerken]