Naar inhoud springen

Black Rock Desert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaart van de Black Rock Desert
Black Rock Point
zoutvlakte

De Black Rock Desert (letterlijk te vertalen als Zwarterotswoestijn) is een halfwoestijn in het noorden van de Amerikaanse staat Nevada. De woestijn maakt deel uit van het Grote Bekken. De woestijn is vooral bekend om de paleogeologische formaties, vanwege het feit dat hier veel wereldsnelheidsrecords op land worden gevestigd, en als locatie van het jaarlijkse evenement Burning Man.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Black Rock Desert strekt zich uit over een lengte van ongeveer 160 kilometer. De woestijn begint ten noordoosten van Gerlach-Empire en loopt tussen de Jackson Mountains en Calico Mountains door. De woestijn ligt op 1191 meter boven zeeniveau. Het totale oppervlak van de woestijn bedraagt 2600 vierkante kilometer.

De woestijn bevat een groot aantal vulkanen en andere geothermische formaties, waaronder twee Black Rock Points en de Fly Geyser. Het gebied is op de vulkanen na bijna geheel vlak.

Bergketens[bewerken | brontekst bewerken]

In de Black Rock Desert liggen de volgende bergketens:

Industrie[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de 19e eeuw vindt in Black Rock mijnbouw plaats. Zo is er een gipsmijn die wordt beheerd door de US Gypsum Corporation.

Zie de categorie Black Rock Desert van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.