Blackbird (zangeres)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blackbird
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Merel Koman
Geboren 21 maart 1987
Geboorteplaats 's-Hertogenbosch
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2017–heden
Genre(s) pop, rock
Beroep muzikant, songwriter, lyricist
Instrument(en) Gitaar
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Blackbird ('s-Hertogenbosch, 21 maart 1987[1]), artiestennaam van Merel Koman, is een Nederlandse zangeres. De zangeres kreeg bekendheid met haar ep One of the Wild One. Haar artiestenaam is de Engelse vertaling van haar voornaam Merel.

In 2020 bracht zij het album Blackbird uit als vervolg op het succes van haar ep. Dit album bevatte de singles Lost in the Middle, I'm Like You en Tell Your Mama. Met alle drie sleepte ze een NPO Radio 2 TopSong binnen.[2] Een jaar later volgde een luxeversie van dit album.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Koman werd geboren in 's-Hertogenbosch, maar groeide op in het Limburgse Kessel.[3] Zij werd op jonge leeftijd al geïnspireerd door zangeressen zoals Sheryl Crow en Alanis Morissette. Koman studeerde jazz en pop aan de HKU in Utrecht en vestigde zich daarna in Amsterdam waar ze aan het conservatorium studeerde.

In mei 2017 kwam haar debuutsingle Wicked Song uit. Door dit zelfgeschreven nummer werd ze uitgeroepen tot NPO Radio 2 Nieuwe Naam.[4] Het succes van dit nummer zorgde ervoor dat Koman als special guest mocht optreden tijdens de tournee van Douwe Bob in Carré. Haar tweede single Lost in the Middle werd de 5-sterrentrack van Gerard Ekdom en Rob Stenders. Het nummer werd bekroond tot NPO Radio 2 Top Song, net zoals de derde single The One.

In 2018 kwam Komans eerste ep One of the Wild Ones uit. Nummers voor deze ep heeft ze geschreven in onder andere Berlijn en New York. Van deze ep zijn vier radiosingles uitgebracht: Wicked Song, Lost in the Middle, The One en One of the Wild Ones. De ep werd opgenomen in de Electric Monkey Studio in Amsterdam-Noord, met de oude analoge mengtafel van Ennio Morricone en geproduceerd door Paul Willemsen. In het najaar van 2018 had Koman haar eerste clubtournee, de 'Wild One clubtour'.[5]

In 2020 bracht Koman het album Blackbird uit. Precies op de eerste dag van de coronapandemie. Ze had haar ep aangevuld met nieuwe nummers zoals 'Tell Your Mama'. Een nummer geschreven over haar relatie met een man die vreemd ging. Toentertijd heeft Koman zijn moeder opgebeld om dit te vertellen, vandaar de titel van de single: Ik vertel (het) aan je moeder.[6] Ook deze single werd uitgeroepen tot NPO Radio 2 TopSong. Vanwege het succes van het album werd Koman gevraagd om op verschillende festivals te spelen zoals Ilse DeLanges festival Tuckerville. In 2020 won ze de Limburgese Popprijs als 'Beste Artiest'.[7] Met de single I'm Like You had Koman haar vierde NPO Radio 2 TopSong te pakken.[8]

Blackbird maakte voor Omroep MAX Gouden Helden de cover Lean on Me, een Engelstalige versie van Leun op mij van Ruth Jacott. Niet zonder succes: het nummer had eind juni 2022 meer dan twee miljoen streams op streamingdienst Spotify.[9]

Samen met het Metropole Orkest bracht Koman op nieuwjaarsdag 2021 de single New Year's Morning uit. Daarna bracht ze nog andere singles uit, die geen van alle onderdeel uitmaakten van een nieuw album. In juni 2022 verscheen Komans eerste single voor een nieuwe ep: Green Lights. De tweede single voor dit album was Built and Broken. In februari 2023 werd de nieuwe ep uitgebracht. Met dit album toerde zij in maart 2023 door Nederland.